Algemeen

Voldoening als ultieme beloning

Vrijwilligerswerk bij Villa Meijling

Borne | De bus van Welstee rijdt tot pal voor de voordeur van Villa Meijling. De chauffeur stapt uit en schuift de deur open zodat zijn passagiers kunnen instappen. De passagiers zijn bewoners van het particuliere woon- en zorgcentrum Villa Meijling, een zorgcentrum voor ouderen in Borne. Ze gaan deze ochtend een uitstapje maken naar een aardbeienboerderij. De bewoners praten en lachen met elkaar; ze zijn vrolijk vanwege het vooruitzicht dat ze straks niet alleen heerlijke aardbeien gaan eten maar ook zelf mogen gaan plukken. De chauffeur geniet ook zichtbaar.

Meer dan vijf jaar is hij inmiddels vrijwilliger bij Villa Meijling.” En met veel plezier”, meldt hij spontaan. Het mes snijdt voor hem op deze manier aan twee kanten. Hij maakt zich zeer verdienstelijk als vrijwilliger in de plaatselijke samenleving en hij geniet zelf ook van deze vrijetijdsbesteding. “Ik steek er tijd in maar krijg er ook veel voor terug. De voldoening is de beloning voor ons als vrijwilligers. We doen er de bewoners een groot plezier mee. Dus dit zorgt voor een wederzijds goed gevoel.”

 

Jolanda Latka en Femke Ribberink knikken instemmend. De algemeen manager van Welstee respectievelijk de activiteitenbegeleidster, herkennen dit als geen ander. “Want dit is de ervaring van al onze vrijwilligers. Hun rol is heel belangrijk: voor hen zelf, voor onze bewoners en voor ons als management. Vrijwilligers zijn voor ons onmisbaar.”

 

Jolanda Latka en Femke Ribberink prijzen zich gelukkig dat ze al meer dan 20 jaar een beroep kunnen doen op een ‘mooi team’ van trouwe en gemotiveerde vrijwilligers. Maar ze realiseren zich ook dat het vrijwilligersbestand van Villa Meijling wel wat aanvulling kan gebruiken. “En af en toe zwaait ook iemand af.”

 

Enthousiast

Daarom zijn ze op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor Villa Meijling. Wie belangstelling heeft, kan op afspraak vrijblijvend langskomen om een kijkje te komen nemen en om nader kennis te maken. “Vrijwilligers”, zo lichten Jolanda Latka en Femke Ribberink toe, “moeten niet alleen een aanvulling zijn voor het team in aantal, maar vooral ook qua persoonlijke inbreng en kwaliteiten. Echt zware eisen hebben we niet. De vrijwilligers moeten wel enthousiast zijn en met hart en ziel hun taak vervullen. Het is wel fijn dat je affiniteit hebt met de doelgroep van onze zorgvilla, dat zijn ouderen van wie een aantal dementerend is.”

 

Gezelschap

Vrijwilligers bij Villa Meijling komen gemiddeld een keer per week enkele uren ‘in actie’. Dat kan ’s morgens zijn, ’s middags maar ook ’s avonds; afhankelijk ook van hun eigen voorkeur. Ze worden bij uiteenlopende activiteiten van en voor de bewoners betrokken. Dat kan zijn bij het koffie schenken, een uitstapje of een gezamenlijke activiteit. Een praatje maken of iemand gezellig gezelschap houden kan ook, of assisteren bij de vrijdagmiddagconcerten. Kortom een breed scala aan taken. Vrijwilligers mogen zelf aangeven wat ze het liefst willen. Leeftijd speelt geen rol; mannen en vrouwen zijn welkom. Belangstellenden voor vrijwilligerswerk bij Villa Meijling kunnen voor meer informatie en een afspraak een mail sturen naar: mkolfoort@welstee.nl