Algemeen

Tekst: MyLines

Vier dagen wandelen in Toscane voor Twente tegen Kanker

Nanouck links, Kitty rechts. Foto die ze vasthoudt is Kitty met vriendin Chantal

BORNE – Met een grote glimlach overhandigt Kitty Wals een cheque met daarop een bedrag van 3132 euro aan Nanouck Wessels, bestuurslid van de Stichting Twente tegen Kanker. De Bornse liep het bij elkaar in Toscane tijdens een wandelvierdaagse daar begin deze maand. Ze is trots op haar prestatie, maar vooral blij dat ze een bijdrage kan leveren aan de stichting.

Vorig jaar overleed haar beste vriendin Chantal. “We waren al 52 jaar vriendinnen, we zijn echt samen opgegroeid. Ze was enig kind, maar haar moeder heeft altijd gezegd: ‘ik heb anderhalf kind’, die ‘halve’, dat was ik. Zo close waren we. Vorig jaar kreeg ze buikpijn, ze dacht dat het niets bijzonders was, maar het bleek darmkanker die uitgezaaid was naar longen en lever. Ze is nog geopereerd, maar na een paar dagen in het ziekenhuis is ze overleden. Het was, en is, verschrikkelijk. Vooral omdat je niets kunt doen.”

Zusje  
Door het overlijden van Chantal, die als een zusje voor haar was, voelde Kitty de behoefte om even ‘weg’ te zijn van alles. Ze bedacht dat ze naar Toscane zou gaan, de plek waar Chantal altijd lyrisch over vertelde. “Omdat ik alleen ging, zocht ik naar dingen die ik daar zou kunnen doen en ik stuitte op de wandelvierdaagse.”

Ineens was, na een gesprek met Angélique Koedijk, oprichtster van de Stichting Twente tegen Kanker die vorige maand aan de ziekte overleed, één en één twee. “Ik bedacht dat ik mee zou lopen en zou proberen me te laten sponsoren. Angélique was ook enthousiast.”

Ontmoetingstuin
De teller liep snel op en stopte uiteindelijk op ruim 3000 euro. “Ik had geen idee hoeveel geld ik zou kunnen ophalen”, zegt Kitty. “Maar dat het zo veel is geworden vind ik geweldig.” Zelfs tijdens het wandelen verzamelde ze nog geld. “Ik was de enige die voor een goed doel liep”, zegt ze. “Er waren veel Nederlanders. Ik kwam in gesprek met een man die zei: ‘Als je me aan het eind de medaille laat zien, krijg je van mij vijftig euro.’ Het eerste dat ik deed was hem zoeken toen ik klaar was. Hij trok meteen zijn portemonnee, gaaf toch?”

Nanouck, die de cheque in ontvangst neemt, is heel erg blij met de gift. “De ontmoetingstuin bij de oncologie-afdeling van het TMZ voor patiënten en hun familie en vrienden, komt zo steeds dichterbij. Het definitieve ontwerp is er, nu de uitvoering nog. We zijn heel erg blij dat Kitty deze actie heeft ondernomen en we hopen dat nog veel mensen haar voorbeeld om geld in te zamelen voor onze stichting zullen volgen.”

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door vijf mensen, onder wie dus Nanouck. “Angélique was hét gezicht, de stichting was echt haar kindje, nu dragen we haar kindje samen verder.”

Afgelopen weekend werd bij voetbalvereniging NEO, waar Angélique ook actief was, een inzamelingsweekend gehouden voor de stichting. Daar werd een bedrag van 10.000 euro opgehaald.