Algemeen

Videoclub Borne start ZOOM-cursus: De basis van het (video) monteren

BORNE - Wil je van een professional de basistechnieken van het monteren van je films leren? Dan biedt de Videoclub Borne wellicht de oplossing! De Videoclub Borne geeft hiervoor de cursus De basis van het (video) monteren!

Of het nu gaat om het monteren van je vakantiefilm of om de opdrachtfilm voor je studie, je kunt bij de Videoclub Borne prima terecht. Weet je welk montage programma je dan moet kiezen? En hoe pak je dat dan aan, waar begin je bijvoorbeeld mee? Waar let je op bij het monteren? En welke technieken zijn er om er voor de kijker een goed lopende en boeiende film van te maken? Dat is nog niet zo eenvoudig!

Bij de Videoclub Borne start daarom een cursus ‘De basis van het (video) monteren’. Deze cursus wordt gegeven door Mirthe Fernandes, afgestudeerd aan De Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht (in de richting Documentaire maken) en sinds 2019 professioneel allround filmmaker in Goor (zie ook haar website https://www.fernandesfilms.com/).

Allerlei technieken
De cursus zal allereerst ingaan op de aanpak, van film naar scènes en shots, de Découpage (de afwisseling van totalen, medium shots en close-ups) en de juiste tijdverdichting. Je laat uiteraard niet alles wat er gebeurt zien in de film, want dan blijft er niets over voor je verbeelding. Dus wat laat je wel zien en wat juist niet? Daarna zullen allerlei technieken behandeld worden die je kunt toepassen. Denk maar aan cross-cutting (twee verhaallijntjes door elkaar monteren), inserts en cut-aways, maar ook hoe vermijd je eigenlijk die vervelende “springers” (de plotselinge shots wisselingen die het mooi vloeiende verloop van je film verstoren)? Tot slot, waar leg je dan de juiste snijpunten tussen de shots en wat kun je allemaal doen aan het goed afwerken van het beeld en het geluid?

Beginner
De cursus richt zich op de beginner, dus ervaring met monteren is niet nodig. Ook kun je deze cursus volgen met ieder montage programma: MagiX, (Apple) FCP-X, Première of Edius, het maakt niet uit. De inhoud richt zich namelijk op de montage technieken en niet op het omgaan met de montage software zelf (daar zijn bij de Videoclub Borne weer andere cursussen voor, zie de website www.videoclubborne.nl).

Praktijk
Tijdens de cursus krijg je uiteraard de theorie uitgelegd, maar ga je veel zelf aan het werk (want dan leer je het pas echt). Je krijgt daarvoor het filmmateriaal aangereikt. De cursus bestaat uit 5 lessen op de woensdag avond in de oneven weken van 20:00-22:00uur (data: 17 februari, 3/17/31 maart en 14 april (28 april is reserve).

Op afstand
N.B. De cursus wordt gegeven “Op afstand” met ZOOM. De prijs bedraagt €57,50 (voor alle 5 de avonden samen). Deze prijs is opgebouwd uit €20 specifiek voor de cursusavonden en €37,50 voor het half-seizoens VCB-lidmaatschap. Daarmee kun je dan ook weer wèl deelnemen aan alle andere Clubavonden en Praktijkavonden van de videoclub (zie het clubprogramma op onze website). Voor meer informatie en/of opgave, mail naar lau@hopmans.demon.nl (of bel tel. nr. 06-23408748).