Algemeen

Folder roept meer vragen op, dan ze beantwoordt.

Veel onduidelijkheid over Diftar

Borne | Het was aansluiten in de rij bij de infostand van Twente Milieu voor het gemeentehuis. Veel marktbezoekers hadden vragen naar aanleiding van de folder over Diftar, die deze weken in Borne werd verspreid. “Hoe moet ik nu kiezen tussen een container of afvalzak als ik niet eens weet wat de kosten zijn? Hoe gaat het met mensen die kwijtschelding hebben van gemeentelijke lasten? Krijgen we nu voor een half jaar weer een andere container?” Jeroen Flapper kreeg er geen antwoord op. Ook op het gemeentehuis zelf kwam hij er niet verder mee.

Per 1 januari gaat Diftar in, dan moet er betaald worden per keer ledigen van de grijze container. Het jaarlijkse tarief zou volgens wethouder Kotteman omlaag gaan. Storten inwoners binnen het gemiddelde aan restafval dan blijft het tarief gelijk. Wel dient er voor 1 september een keuze gemaakt te worden voor een grote of kleine container.

 

Per bak 4 tot 8 euro

Annemiek Prinsen, communicatieadviseur bij Twente Milieu, deed haar best samen met de afvalcoach en een gemeenteambtenaar om duidelijkheid te geven over wat de bewoners verwachten kunnen. Maar de onduidelijkheid bleef. Vooral ook omdat de exacte tarieven pas dit najaar door de gemeenteraad worden vastgesteld. Wel gaf Annemiek een indicatie. “Voor de 140 liter bak zal tussen de vier en vijf euro betaald moeten worden, voor de grote 240 liter bak zal dat zeven tot acht euro zijn”. De groene en verpakkingsbakken blijven onbelast per lediging, dat zit in de afvalstoffen regeling.

 

Informatiestand

Ook werd er een vraag gesteld over de afvoer van medisch afval. “Hiervoor is een regeling in de maak waarbij eerst de kosten betaald moeten worden. Later kan er dan een terugvordering plaatsvinden. Als hierover meer duidelijkheid is zullen we dit gaan publiceren”, aldus Annemiek Prinsen. De informatiestand zal op 14 augustus tijdens de markt en op de Melbuul’ndagen op zaterdag 24 augustus van 11.00 tot 16.00 uur herhaald worden. Daar staan dan weer de voorbeeldbakken waaruit men kan kiezen. Ook kan daar de keuze worden doorgegeven mits men de brief met inlogcode meeneemt. Ook is er een telefonische hulplijn open gesteld 0800-0201042. WA