Algemeen

TwentsFlex bus in Borne?

Twee splinternieuwe buurtbussen voor Twente

Borne/Weerselo | Veel chauffeurs, allemaal vrijwilligers, waren aanwezig bij de overhandiging van twee nieuwe buurtbussen aan de voorzitter van de buurtbusverenigingen. De bussen zijn bestemd voor de lijnen 592 (Weerselo – Borne) en 599 (Weerselo – Rossum – Ootmarsum). Voorzitter van beide verenigingen, Gerard Borggreve, knipte het lint door en ontving de sleutels van Robert Oud Elberink, commercieel manager van Kreolis. “Deze bussen zijn laagdrempelig dus goed toegankelijk, voorzien van een camera en men kan er niet meer contant afrekenen, alleen met een chipknip of pinpas. We zien dat 20% van de gebruikers WMO-ers zijn, en dat is een prima ontwikkeling”, aldus de manager.

Wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland was blij met de moderne uitrusting. “De samenwerking met de vele vrijwilligers is bijzonder goed en we zijn als gemeente trots dat ze nu goed materieel hebben. Bereikbaarheid en mobiliteit is bijzonder belangrijk en daarom zijn we erg blij met deze bussen. En dat er goed gebruik van wordt gemaakt blijkt uit het feit dat, in de 40 jaar dat de buurtbus bestaat, er 1 miljoen reizigers zijn geweest”.

 

Comfortabel reizen, ook met de rollator of rolstoel

Na de overhandiging konden de chauffeurs een proefrit maken met de nieuwe bussen. Elke vijf jaar, of om de 500.000 kilometer, worden de bussen vervangen voor nieuwe. De nieuwe Mercedes-Benz Sprinters (type Civitas Economy) zijn, direct nadat ze van de fabrieksband rolden, omgebouwd tot zeer toegankelijke buurtbussen. Naast de lage instap geven de brede deuren veel ruimte voor een prettige entree. Dit biedt ook reizigers met een rollator, of reizigers die minder goed ter been zijn, de mogelijkheid om comfortabel te reizen met de buurtbus. Dit is een belangrijk speerpunt van zowel de provincie Overijssel (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer) als van vervoerder Keolis Nederland. Zij willen dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. In de buurtbussen geven digitale informatieschermen de halte- en reisinformatie weer. Een halte afroepsysteem geeft aan wanneer de reizigers hun bestemming hebben bereikt.

 

Enthousiaste vrijwilligers

De buurtbusvereniging telt in totaal 58 enthousiaste vrijwilligers die samen de uitvoering van de dienstregeling verzorgen. Per dag zijn er tien chauffeurs nodig om de routes te rijden. Een tekort aan chauffeurs is er niet. Henk Venema, secretaris: “nee we mogen niet klagen. We hebben zelfs een wachtlijst, maar als er mensen zijn die ons willen helpen dan zijn die altijd welkom”.

 

TwentsFlex bus in Borne?

In Rijssen en Holten heeft men een proef gestart met de TwentsFlex bus. Die rijdt niet volgens een vaste dienstregeling. De route wordt bepaald op basis van de bestelde ritten van reizigers. De bussen van TwentsFlex zijn rolstoeltoegankelijk en geschikt voor acht personen. De gemeente Borne is in gesprek met Kreolis. Robert Oud Elberink daarover. “De gemeente Borne staat positief tegenover een dergelijke dienstverlening. We praten op dit moment  met de gemeente over wat de mogelijkheden zijn”. Ook wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland is geïnteresseerd in deze vorm van dienstverlening . WA