Algemeen

Twee koninklijke onderscheidingen voor brandweerlieden Michel Polak en Theo de Boer

Borne| Op de jaarlijkse korpsavond namen een aantal brandweervrijwilligers afscheid, waaronder Michel Polak en Theo de Boer. Burgemeester Gerard van den Hengel reikte aan beide brandweerlieden een koninklijke onderscheiding uit voor hun dienstverband van meer dan 25 jaar. Daarnaast werden er nog vele gediplomeerden gehuldigd, nieuwe brandweerlieden voorgesteld en ging Dave de Leeuw, kazernecoördinator van Borne, in op de incidenten die zich dit afgelopen jaar voordeden. Na afloop was er een gezellig samenzijn in de kazerne aan de Bieffel.

Gerard van den Hengel, waarnemend burgemeester, heeft veel waardering voor het korps. “Jullie zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Jullie staan 24 uur per dag paraat, het is zwaar fysiek werk dat je soms uitoefent met grote risico’s. Ook veel waardering voor de partners, die zien dat het soms ook psychisch zwaar is als hun partner na een inzet thuiskomt, soms diep in de nacht”. Hierna vroeg hij Michel Polak naar voren te komen. Sinds 1993 heeft deze zich ingezet voor de brandweer en was dè bevelvoerder en daarmee steun en toeverlaat van de brandweer in Borne. Hij combineerde dit met zijn ondernemerschap. “Je bent een plezierige en warme persoonlijkheid die vakbekwaam is. Je toewijding en zorg en je lange vrijwilligersverband heeft tot deze koninklijke onderscheiding geleid”. Hierna speldde hij de versierselen op.

 

Salontafel

Hierna riep Van den Hengel, Theo de Boer naar voren. Ook hij is sinds 1994 vrijwilliger bij de brandweer en kon dit combineren met zijn ondernemerschap bij de Boer meubelen. “Je bent een loyale en betrouwbare brandweerman geweest, die altijd bereid was iets meer te doen. Je bent altijd brandweerman gebleven, goed gemutst. Eens verleende je als verzorger bijstand aan een man die bekneld zat in een auto. Dat duurde wel enige tijd en je stelde het slachtoffer gerust. Wel had je na dat uur een salontafel en een driezitsbank verkocht, en dat siert je ook als zakenman”. Ook De Boer werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Slachtoffer gered

Naast deze koninklijke onderscheidingen werd Jos Vennegoor in het zonnetje gezet voor zijn 35-jarig brandweerjubileum en Mark Schoonderbeek en Marco van Buuren voor hun 15-jarig brandweerjubileum. Er werden certificaten en diploma’s voor behaalde opleidingen uitgereikt. Dave de Leeuw, kazernecoördinator van Borne, gaf een overzicht van het aantal incidenten waarbij de Borne brandweer betrokken is geweest. Opvallend was dat er 134 keer werd uitgerukt, en dat dit 68 keer ging om bijstand aan andere korpsen uit de omgeving. Meer dan de helft van die uitrukken speelden zich buiten kantoortijd af. Er waren grote incidenten bij zoals de brand bij Twence en de Theresiakerk in Hengelo. “Mooi is dat er kortgeleden bij een inzet aan de Merelstraat een slachtoffer gered is”, zo sloot kazernecoördinator af. WA