Algemeen

Tien vrijwilligers ontvangen een lintje

Borne | Ria Wekdam stond op de camping in Haaksbergen en werd naar Borne gelokt met het verhaal dat er een cadeau voor haar man geregeld was. Die is binnenkort jarig. “Ik had niets in de gaten, pas toen ik mijn familie zag in het Kulturhus viel het kwartje”, zo vertelt Ria. En zo waren er meer smoesjes, zoals van Wim Oldebeuvink. Hij zou meespelen in een combo in het Kulturhus met zijn accordeon. Ook hij zag ineens zijn familie. Hij speelde wel trots het Wilhelmus mee, nadat hij gedecoreerd was. Wim ten Bloemendal werd door een medebestuurder uitgenodigd omdat die een lintje zou krijgen. “Ik wilde eerst helemaal geen jasje aan maar heb het gelukkig toch maar gedaan want toen ik de zaal binnenkwam en ik zag onze kinderen, toen ging er een lichtje branden”.

 

“Mooi da’j d’r bint”

De grote zaal van het Kulturhus was vol door vele honderden belangstellenden waaronder familie en oud gedecoreerden. Via een foto presentatie op de achtergrond werden de verdiensten van de decorandi voorgesteld. Met een “mooi da’j d’r bint” kreeg Burgemeester Gerard van den Hengel de zaal stil. Soms worstelde hij met het Twents, maar hij werd dan met een lach verbeterd door de zaal. Hij gaf aan dat alle verzoeken voor de lintjes, uit de samenleving waren gekomen en “U allen heeft dit verdient voor uw geheel belangeloze inzet voor deze samenleving”. De kandidaten werden een voor een naar voren geroepen waarna zijn of haar verdiensten werden toegelicht. Onder groot applaus werd daarna de onderscheiding opgespeld en een bos bloemen uitgereikt.

 

De gedecoreerden

Wim Albertus ten Bloemendal. (70) is voorzitter van de stichtingen Noodfonds Borne en scouting Sint Stephanus Borne en van de Vincentiusvereniging. Ook is hij penningmeester en Vrijwilliger kampeerterrein (en) Vereniging Scouting Nederland. Daarnaast is hij vrijwilliger pannenkoekenbakker bij de Bornsche Pannenkoek Bakkers.

 

Jaap Petrus Bohnenn (76) is oprichter van “de Oetbloazers” en Carnavalsvereniging de Schaop’nboll’kes waarvan hij tevens voorzitter is. Ook is hij lid van de werkgroep Multifunctioneel Beweegpark (MF Beweegpark) en is hij goedheiligman bij de Ariënsschool te Enschede. Tevens is hij lid van bestuurscommissie Bestuur Lichamelijke Opvoeding en Sport (BLOS). Nog steeds is hij penningmeester van de Bornse Schaats- en Skeelervereniging BSS.

 

Thom Alexander Maria, Evers (54) heeft naast zijn bedrijf, Twente XL Werving en Selectie, het secretariaat van het Oranje Comité Borne vervuld. Ook was hij lid en leadzanger van Inpajoko (Inter parochieel jongeren koor). Vanaf 1971 is hij betrokken bij de Scouting St. Stephanus – Martina te Borne, waarvan hij nu voorzitter is. Ook is hij nog steeds lid van de Dorpsproaters.

 

Annette Elisabeth Maria Evertzen (69) heeft twee secretariaten van Stichting Gedenkklinker Borne en de Stichting Onderhoud Joodse Begraafplaats Borne. Bij Amnesty Borne is zij Penningmeester, werkgroep-lid en notulist. Vrijwilliger is ze ook bij de Stichting Filmhuis Borne en de heemkundeverenging Borne. Met haar secretariaat- en penningmeesterschap was ze ook auteur van het boek “Ontduiken en onderduiken”. Tot slot is ze adviseur bij de gemeenten inzake Stolpersteine, educatie, rondleidingen en tentoonstellingen organiseren over het Joodse thema.

 

Nel Lucia Grothues (71) is vrijwilligster bij ’t Dijkhuis te Borne en was dat bij ’t Roosevelthuis te Doorn. Daarnaast is ze grimeur bij de Contactgroep Boornse Noabers”. In het verleden had ze vrijwilligersfuncties o.a. als waarnemend koster bij de protestantse kerk in Almelo, als lid van een kerkkoor en als leider bij handbalvereniging Zenderen Vooruit (ZV)

 

Annie Gerharda Scholastica Oude Nijhuis - Kemna (70) is vrijwilligster en hoofdbegeleider bij Stichting MeeReizen,  vrijwilligster bij de St. Rolstoelwandelgroep Borne en bij de werkgroep “Kerststal Hertme”, naaister van kleding bij voorstellingen Passie Spelen en Robin Hood. Ook was ze bestuurslid en lid van het damesbestuur Klootschietersvereniging Hertme en vrijwilliger en lid van de werkgroep Jeugd Hertme.

 

Gerry Paalman - Lebbink (73), is vrijwilliger bij ’t Dijkhuis te Borne, bij Carint Reggeland, in het Woolde te Hengelo en bij Backenhagen/Humanitas.  En ze is nog steeds secretaris/vrijwilliger bij de Hengelose Omroepstichting (HEOS).

 

Johan Aletta Stephanus Leushuis (78) is vrijwilliger bij TMZ 't Dijkhuis Borne, coördinator/vrijwilliger Twenteweek in het Roosevelthuis, vrijwilliger bij Lourdesgroep Welzijn Ouderen Borne en penningmeester Katholieke Bond van Ouderen Borne (KBO). Verder is hij vrijwilliger/voormalig penningmeester vereniging van eigenaren Auronde. Hij was voorzitter en jeugdleider NEO Borne en nu nog steeds penningmeester én zanger Shantykoor Borne. Verder was hij vrijwilliger bij de Zonnebloem en voorzitter en vervangend penningmeester bij Sportvereniging Zenderen Vooruit.

 

Wim Oldenbeuving (71) doet nog steeds vrijwilligerswerk bij TMZ het Dijkhuis en is secretaris en voorganger in diensten - Raad van Kerken. Ook blaast hij mee bij de Midwinterhoornblazers en is daar jurylid. Verder verzorgt hij rondleidingen in de Zwanenhof tijdens de Kloosterpad wandelingen. Hij is zanger en voorganger bij het Twents Liturgiekoor en vrijwilliger bij Aveleijn waar hij zwemt met cliënten met een verstandelijke beperking. Hij collecteert voor het Epilepsiefonds en werkt in de in moestuin van Twickel en verzorgt rondleidingen door de kasteeltuin. Hij was vrijwilliger/mentor bij het ROC Twente, lid werkgroep Fair Trade Borne.

 

Ria Susanna Theresia Wekdam - Withag (68). Is bestuurslid en vrijwilliger vanaf 2002 bij vereniging de Zonnebloem afdeling Borne en Vakantievrijwilliger Zonnebloem Landelijk, regio Zonnehof en regio Hengelo.  Staat voor de Zonnebloem op braderieën en kerstmarkten en  is afgevaardigde voor het regiobestuur van de Zonnebloem.  Ook was ze vrijwilliger bij de zwemclub en daarmee betrokken bij de zwemvierdaagse. Tot slot doet zij werkzaamheden voor de Run Bike Run. (WA)