Algemeen

Theo Heeregrave (78) krijgt Borns Bijtje bij Schaakvereniging Borne

BORNE – Vorige week donderdag werd Theo Heeregrave (78) compleet verrast door Schaakvereniging Borne. Op het veteranentoernooi kreeg hij van wethouder Arno Spekschoor een Borns Bijtje toegereikt. Theo weet nog goed hoe het voor hem begon.

“In 1975 ben ik lid geworden van Schaakvereniging Borne en een jaar later ben ik al begonnen aan mijn taak om het bestuur te assisteren”, steekt Theo van wal. “Ik had schijnbaar talent om wedstrijden te organiseren.” De 78-jarige Enschedeër was niet alleen actief bij Schaakvereniging Borne, maar was ook zes jaar bestuurslid bij de Schaakbond Overijssel.

Iedereen is gelijk
Vooral het gedrag van de schakers bevalt Theo uitstekend. “Dat ik het dertig jaar vol heb gehouden als bestuurslid komt vooral omdat ik het erg leuk vind om te doen. De mensen die lid zijn bij Borne, en ook bij de andere verenigingen, die liggen mij allemaal heel erg goed”, zegt Theo, die nooit heeft gemerkt dat er discriminatie plaatsvindt bij het schaken. “Discriminatie is er niet, iedereen is gelijk. Of je nou bankdirecteur of bouwvakker bent en of je groen of geel bent, iedereen is hetzelfde. Dat maakt deze sport echt uniek.”

Schaken leeft in Borne
Theo merkt dat de sport echt leeft in Borne. “Het leeft echt in Borne. Ook het Open Jeugdkampioenschap van Nederland wordt in Borne gehouden. Daar heb ik wel 18 jaar aan meegeholpen als wedstrijdleider. Buiten het clubschaken, zijn er natuurlijk ook veel thuisschakers en ook op scholen wordt veel geschaakt, dus dat is wel heel erg mooi om te zien.”

Afgelopen woensdag zou Theo de 26e editie van het veteranentoernooi van Schaakbond Overijssel openen, maar plots werd hem gevraagd om de microfoon af te staan, aan wethouder Arno Spekschoor. “Ik was helemaal beduusd, had er totaal niet opgerekend. Ik had niet eens in de gaten dat de wethouder er ook bij was. Ik wilde het toernooi net gaan openen, totdat ze mij vroegen om de microfoon af te staan.”

 Pronken
“Ik vind het heel erg mooi, ik ben echt heel erg trots. Ik voel me heel betrokken bij het Bornse gemeenschap. Heb verschillende dingen gedaan voor de gemeenschap”, zegt Theo, die het Bornse Bijtje niet meer gaat af doen. “Ik heb het speldje nog steeds op en als ik een andere trui aan doe, dan doe ik het speldje ook op de andere trui. Ik ga er wel een beetje mee lopen pronken”, lacht Theo.