Algemeen

‘Symbolische’ 1e steen bij de Hooiberg

BORNE - Ze waren er allemaal afgelopen zaterdag, de toekomstige bewoners van de Hooiberg. Er werd een symbolische eerste steen gelegd van hun nieuwe woongebouw aan de Dorsvloer. Het complex, dat gebouwd wordt op de plaats waar de basisschool de Hooiberg stond in de Stroom Esch, vordert snel. De oplevering is gepland in januari 2021. Al vrij snel daarna kunnen de twaalf jongeren hun zorgappartement betrekken.

 

Aanvankelijk was het feestje eerder dit jaar gepland maar door het coronavirus moest dit worden uitgesteld. De pret was er niet minder om. Het bouwterrein was feestelijk versierd en toekomstige bewoonsters Eline en Janine mochten de gasten welkom heten. “Wij zijn heel blij dat wij straks een veilige en warme plek hier hebben. En het gaat snel want woensdag hebben wij de keukendeurtjes uitgezocht. Later gaan we nog meer feest vieren, laat dat maar aan ons over”, aldus Eline. Janine was aanvankelijk met haar aanmelding voor het zorgcentrum te laat, maar later viel er een plekje vrij en kon ze alsnog meedoen. Janine: “Ik vind het heel mooi om hier een eigen plek te krijgen. Ik vind het wel heel moeilijk om mijn moeder alleen te laten.”

 

Presentje voor bewoners

Eric Markvoort, directeur van Welbions, sprak daarna een klein woordje. “Dat zal ik in een later stadium nog wel een keer doen”, gaf hij aan. “Welbions is de verhuurder van het zorgcomplex. Jullie hebben als ouders en begeleiders een lang traject van wel twee jaar achter de rug maar het resultaat mag er zijn. Wij zijn er trots op om hieraan mee te werken.”

De pasbenoemde wethouder Arno Spekschoor onderschreef de unieke opzet van dit project en gaf een compliment aan de ouders. “We wensen jullie allemaal veel plezier en levensgeluk toe.” Hij overhandigde aan de toekomstig bewoner Ian een presentje voor alle bewoners.

 

Steun voor gemeenschappelijk ruimten

Voorzitter Carel ten Dolle prees nog eens de samenwerking met de bouwer Ter Steege Bouw Vastgoed. “En volgende week komen we hier langs met appeltaart” werd door een van de ouders geroepen. Hierna werd een toost uitgebracht op het project. ’s Middags mochten de toekomstige bewoners hun appartement bekijken.

 

Ouderinitiatief

De ouders hebben het project gezamenlijk opgezet. Financieel is het plan goed doorgerekend. De kracht zit o.a. in het feit dat er geen ‘zware’ overheadkosten zijn. Het gehele budget (PGB, Wajong uitkering) komt ten goede aan het wonen en de begeleiding van de kinderen. Wel hebben ze voor de inrichting van de gemeenschappelijke woonkamer, keuken, tuin en zorg gerelateerde aanpassingen nog geld nodig. Daarvoor zijn ze druk in de weer om fondsen en bedrijven (sponsoring) te benaderen. Maar ook particulieren kunnen eenvoudig geld doneren via hun website www.hooibergborne.nl/doneren.

 

 

Opvolging

Een van de ouders was erg blij met het resultaat tot nu toe. Rudi Dries: “we zijn nu nog heel hecht betrokken bij dit project. Er wordt een locatiemanager aangesteld die voor onze kinderen gaat zorgen. Maar we hebben ook nagedacht over de toekomst, onder andere over de regie en de opvolging. We gaan uiteindelijk als ouders naar een rol van toezicht op afstand en dat is ook goed zo”. WA