Algemeen

Spekschoor nieuwe wethouder gemeente Borne

Arno Spekschoor, de nieuwe wethouder
Arno Spekschoor, de nieuwe wethouder

Borne | Tijdens een ingelaste raadsvergadering werd A.A.L.M (Arno) Spekschoor (54) benoemd tot wethouder van de gemeente Borne. Hij neemt de plaats in van de vertrekkende Herman Mulder. Spekschoor kreeg tevens een speciale ontheffing. Hij hoeft niet in Borne te gaan wonen. De nieuwe wethouder woont in Vorden en kan voorlopig een jaar gebruik maken van de ontheffing en mag daar dus blijven wonen. Burgemeester Jan Pierik nam Spekschoor de eed af, en met een “zo waarlijke helpe mij God almachtig”, bekrachtigde de nieuwe wethouder zijn benoeming.

 

Het was een bijzondere procedure in dit coronatijdperk. Alle raadsleden namen deel aan deze extra raadsvergadering in verband met de zendmachtigingsaanvragen (elders treft u een verslag aan). De beraadslagingen vonden plaats via een livestream en het programma Zoom.

 

Fractievoorzitter van het CDA, Bert Oude Lansink, lichtte de voordracht toe van de Vordenaar. “We zijn op zoek geweest naar een opvolger die zonder problemen het dossier van Herman Mulder over zou kunnen nemen. Alle portefeuilles, financiën, infrastructuur, grondzaken en onderwijshuisvesting gaat hij overnemen. Hij is een ervaren bestuurder en heeft zijn strepen als wethouder verdiend”.

 

Bijzondere stemming

Daarna vond de stemming plaats en dat gebeurde op een ludieke wijze. Alle raadsleden hadden een enveloppe thuisgekregen die ze van hun oordeel moesten voorzien. Deze moest ondertekend worden en in een dichtgeplakte envelop, die avond, aan de bode worden meegeven. Griffier Saskia Morsink opende in de raadszaal van het gemeentehuis, voor de camera, de 19 enveloppes en burgemeester Jan Pierik las de uitslagen voor. Deze waren unaniem voor de benoeming van dhr. Spekschoor. Vervolgens vond de beëdiging plaats.

 

“We gaan je bulderende lach missen”

 

Afscheid van de mooiste hondenbaan die er is

Ook werd er afscheid genomen van Herman Mulder. Burgemeester Pierik gaf aan dat Mulder tien jaar lang het gezicht van het CDA is geweest binnen het college. Hij had waardering voor zijn vakmanschap en prees zijn mensen-mens instelling. “Ik heb in de korte tijd dat we elkaar kennen, stille tips van hem gekregen. Ik waardeer je keuze die je hebt gemaakt. De keuze tussen de trotse bestuurder en de trotse opa, waarbij je voor het laatste koos”, aldus Pierik. De nestor van de raad, Henk van den Berg, prees de brede rug van Mulder en dat hij soms de ‘kop van jut’ was. “Herman je bent 14 jaar lang actief geweest in de Bornse politiek met niet de minste dossiers, zoals de Bornsche Maten en de spoorse doorsnijding van Borne. We zullen je bulderende lach gaan missen en je typering van je wethouderschap: ‘de mooiste hondenbaan die er is’ ”. Hij sloot af met: “blijf genieten van ons mooie dorp”. In een latere gelegenheid, mogelijk dit jaar, zal er nog uitgebreider afscheid van Mulder worden genomen. WA