Algemeen

Rob Welten ‘aansteker’ Paasvuur met fakkeloptocht in Borne

BORNE | De Folkloregroep Borne is al weer druk bezig met de voorbereidingen voor de opbouw van het jaarlijkse paasvuur aan de Oonksweg, zodat het ‘boaken’ op Eerste Paasdag, zondag 21 april kan branden.

Voor de opbouw van het Bornse boaken gaan een aantal leden van de Folkloregroep in het Twickelse Bos op zoek naar een geschikte boom die als middenpaal dient. Nadat de paal met behulp van de nodige mankracht en machines op z’n plek is gezet, wordt het verzamelde hout tot een prachtig boaken gemaakt. Wie nog hout heeft voor de brandstapel, kan dit op zaterdagochtend 20 april tussen 10.00 en 12.00 uur komen brengen aan de Oonksweg. Let op: dit mag uitsluitend snoeihout zijn.

 

Rob Welten

Als 'aansteker' van het paasvuur wordt elk jaar iemand gevraagd die veel voor de Bornse gemeenschap betekent. In de jaarvergadering van de Folkloregroep wordt diegene voorgedragen. Dit jaar is dat Rob Welten. Voor de leden van de Folkloregroep was het dit jaar een ´inkoppertje´ toen ze hoorden dat Burgemeester Rob Welten zou gaan aftreden. Rob Welten heeft, als geen ander, veel voor de Bornse gemeenschap betekend. Binnen de Folkloregroep hebben ze hem leren kennen als een man waar ze wat aan hadden. Hij dacht samen met ons mee hoe we de mooie Bornse tradities van de Folkloregroep; de Palmpasenoptocht, het Paasvuur en de Pinksterbruidjes, in ere konden houden. Toen hij, 10 jaar geleden, net de nieuwe burgemeester van Borne was, heeft hij de jaarlijkse ledenvergadering van de Folkloregroep bijgewoond. Vanaf dat moment was er een bijzondere band.

 

Fakkeloptocht voor kinderen

Voorafgaand aan het paasvuur is er een fakkeloptocht. Kinderen die hieraan mee willen doen, kunnen zich met een volwassen begeleider melden op de parkeerplaats bij het zwembad aan de Bornerbroeksestraat. Hier is de fakkel af te halen van 19.45 tot 20.10 uur. Om 20.15 uur loopt de stoet onder muzikale begeleiding van de Drum- en Marchingband uit Enschede naar het paasvuur.

Bezoek aan het paasvuur en de deelname aan de fakkeloptocht is voor eigen risico.