Algemeen

Rita Kremer stopt na twintig jaar als coördinator van Nierstichting Borne

BORNE – Rita Kremer begon in de jaren ’90 als collectant bij de Nierstichting, maar stopt ermee. Nadat ze eerst tien jaar collectant was, was ze daarna ook nog eens twintig jaar coördinator van de Nierstichting Borne. Rita is van mening dat het tijd is voor een frisse wind. 

“Door de jaren heen heb ik zóveel ontwikkelingen doorgemaakt”, steekt Rita van wal. “Toen ik begon met collecteren, schreef de toenmalig coördinator alles nog op papier. Ik vroeg hem dan ook: ‘Waarom werk je niet met een Excel-bestand?’ Hij kon de hulp wel gebruiken en sinds die tijd ben ik niet meer weggegaan. Alles is inmiddels gedigitaliseerd, dus dat is een heel mooie ontwikkeling”, legt Rita uit. “Maar na dertig jaar bij de Nierstichting denk ik dat het tijd is voor een frisse wind!”

In 2004 voerde Rita één van de belangrijkste ontwikkelingen door. Ze stelde wijkhoofden aan, voor elke wijk één. “Daardoor hoefde ik alleen de wijkhoofden te coördineren en hoefde ik niet elke collectant meer aan te sturen. De wijkhoofden haalden bij mij de collectebussen op en regelden alles met de collectanten. Uiteindelijk brachten zij het geld bij mij thuis en hoefde ik alleen het geld van alle wijkhoofden bij elkaar op te tellen. Dat scheelde heel erg veel”, vervolgt Rita, die op die avonden letterlijk ‘open huis’ hield voor de wijkhoofden. “Ze kwamen dan stuk voor stuk langs om de bussen op te halen en dronken vaak nog een kopje koffie. Dat was misschien wel het leukste moment van dit werk. Het was eigenlijk altijd een heel gezellige avond.” 

Overbodig
Sinds enkele jaren is er ook een online-systeem, waardoor Rita’s Excel-bestanden ook alweer een beetje achterhaald waren. “Zo snel kan het gaan met de ontwikkelingen. Dat is ook één van de redenen dat ik drie jaar geleden heb gezegd: ‘Ik stop ermee’. Al vrij snel hoorde ik dat Bert-Jan mijn werk als coördinator wel wilde overnemen. Het eerste jaar heb ik nog geholpen, maar dit jaar heeft hij het voor het eerst zelf gedaan. Ik heb het gevoel dat het helemaal goed gaat komen!”

Afscheid
Volgens Rita wordt de betrokkenheid van vrijwilligers van de Nierstichting echt gewaardeerd en dat merken de collectanten en wijkhoofden ook. “Bij elk jubilea krijgen ze wel een klein cadeautje. Het maakt niet uit of iemand 5, 10 of 15 jaar collecteert. Iedereen krijgt de waardering wat ze verdienen”, zegt Rita, die zelf ook nog nadenkt over haar afscheid. “Daar moet ik nog even over nadenken.”

Digitaal collecteren
Steeds minder mensen hebben contant geld in huis en steeds meer mensen betalen digitaal. Met de QR-code is digitaal doneren veilig en makkelijk. Als mensen de QR-code met hun mobiele telefoon scannen dan kunnen ze veilig, contactloos en anoniem een donatie doen, gewoon via iDeal.

Meer informatie: https://nierstichting.nl/help-mee/collecteren/manieren-om-veilig-te-collecteren/.