Algemeen

Cameraman geniet van première: “Zelfs na honderd keer, word ik er nog emotioneel van”

Première van speelfilm Lina groot succes

BORNE – Afgelopen zondag, 11 oktober, ging speelfilm Lina in première. Een bijzonder moment voor onder meer Hans Mulder en Jan Kolner. Al tien jaar geleden kwamen de eerste ideeën naar boven, maar in mei van het afgelopen jaar werden de eerste scénes opgenomen. In eerste instantie zou er een flink budget beschikbaar zijn voor de speelfilm, maar door verschillende ontwikkelingen werd het budget beperkt.

Jan Kolner werd daardoor cameraman bij de speelfilm. “Hans had eerst een ruim budget beschikbaar en daardoor zou er een professionele cameraploeg bij betrokken zijn”, zegt Jan. Uiteindelijk kreeg Hans te maken met privéomstandigheden, waardoor de film steeds verschoven werd naar een later moment. “Uiteindelijk was het budget dusdanig laag, dat er geen ruimte was voor professionele acteurs en een professionele cameraploeg.”

In 2018 maakten Hans Mulder, Jochem Kolenbrander en Jan Kolner een eigen oorlogsdocumentaire genaamd: ‘Nooit verteld’. Deze film werd bedacht doordat de 70-jarige herdenking van de bevrijding gevierd werd. “Uiteindelijk is dat een redelijk succes geworden en die film wordt nog steeds gedraaid”, gaat Jan verder. “Na die documentaire hielden we steeds contact en toen gaf Hans aan dat hij de film nu echt wilde gaan maken. Toen heb ik tegen Hans gezegd: ‘Hans, als jij wil dat ik je help als cameraman, dan ga ik het met jou maken’. Zo is het uiteindelijk begonnen.”

Vrijwillig
Niet alleen een cameraman moest ‘vrijwillig’ aan de speelfilm meewerken, ook acteurs moesten gezocht worden. Onder meer bij de Passiespelen en door het aandragen van Jos Brummelhuis hebben we verschillende acteurs gevonden. Hoofdrolspeelster Lina werd gespeeld door Jorieke Vriesema, haar moeder Hetty: Cilia Scharenborg, haar vader Stef: Louis Nibbelink, haar zusjes Thelma: Fleur Klerkx en Melody: Jana Kamps en de ontvoerder Sander, gespeeld door Wim Ros. Hans Klerkx was verantwoordelijk voor de muziek.

“Deze acteurs hebben allemaal ervaring in de toneelwereld. Onder meer Jos Brummelhuis heeft ons daar goed bij geholpen”, zegt de cameraman, die alleen moest beginnen aan het monteren van de film. “We kregen te maken met de lockdown, ik ben toen gewoon begonnen met monteren”, zegt Jan uit Hertme.

Het grootste probleem was dat alle scènes in het donker plaatsvonden. “Het was een hele uitdaging, want je wilt met goede belichting een bepaalde sfeer scheppen. Sommige scénes moesten wel tientallen keren worden opgenomen. Uiteindelijk kreeg ik advies van professionals en werd mij duidelijk dat de het eenvoudig op te lossen was om te zorgen voor goede belichting door mijn professionele apparatuur.”

Perfect
Volgens Jan was er weinig extra spanning nodig, omdat de film al genoeg spanning kende. “De situatie van Lina was al zo erg en zorgelijk dat we het alleen moesten versterken met muziek. Zonder geluid is het natuurlijk minder spannend, maar met de juiste muziek klinkt het gewoon geweldig”, zegt Jan, die tevreden is over het eindresultaat. “Het komt compleet overeen met de verwachtingen die we hadden. Het is in één woord te beschrijven: perfect. Ik ben zelf helemaal overdonderd”, zegt Jan.

In première
Zondag 11 oktober ging de film, na een jaar monteren, dan eindelijk in première. “Het is echt ingeslagen als een bom. Het kon gewoon niet beter!”, zegt Jan, die vol lof is over de speelfilm. “Het is gewoon geweldig, de montage is goed gelukt en de muziek is prachtig. Dit is niet zomaar een speelfilm. Je moet het echt op je laten inwerken. Zelfs nadat ik het honderd keer heb gezien, word ik er nog emotioneel van.” 

Beperkte capaciteit
“Zondagmiddag was de eerste voorstelling voor de cast en crew. Er was een hapje en een drankje en om 15.00 uur werd de film gedraaid voor de acteurs en crew, maximaal 30 mensen. Daarna hebben we het ook twee keer gedraaid voor publiek. Als corona het toelaat willen we het vaker tonen aan bezoekers.”

Door het coronavirus mochten er maximaal dertig bezoekers plaatsnemen in Kulturhus Borne. Voorlopig zijn er, onder voorbehoud van de coronamaatregelen, een aantal extra voorstellingen gepland. “Komende vrijdag hebben we een voorstelling en ook komende zaterdag staat er een voorstelling gepland, als het allemaal door kan gaan.”

Voor meer informatie: https://www.kulturhusborne.nl/Agenda/Film-Lina---14.00-uur of telefonisch: 074 - 265 72 00.


Uw reactie