Algemeen

Pinksterbruidjes in mooie jurkjes dansen weer onder de Pinksterkroon op het Dorsetplein!

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

BORNE - In de week vooraf waren de 1e weersvooruitzichten niet zo best voor 1e Pinksterdag, zondag 5 juni 2022. Gelukkig bleef het droog tijdens deze jaarlijkse viering van de Pinksterbruidjes in Borne. Dit jaar, de 40e editie, mochten jonge meisjes, na 2 jaar afwezigheid door de Coronamaatregelen, weer samen dansen in mooie, witte kleding. Ze hadden hun best gedaan en zagen er mooi uit. Borne kan trots zijn op dit Immaterieel Cultureel Erfgoed!

 

Ruim 100 meisjes van 5 jaar en ouder, uit meerdere wijken in Borne, hadden zich vooraf aangemeld bij de organisatie, de Stichting Folkloregroep Borne, om als Pinksterbruidje mee te doen. Zaterdagmiddag is in de grote ruimte in Het Dijkhuis geoefend om het Rosaliedje met de daarbij behorende danspasjes, goed onder de knie te krijgen. Dit Rosaliedje, begint met ‘Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed’. In elke wijkgroep (5 groepen in totaal) werd een ‘Rosa’ gekozen. De Rosa’s liepen zondag, in de wijken en in het centrum, voorop in de groep. In een lange, witte jurk en met bloemen in het haar en onder een boog, versierd met bloemen en groene takken. De wijken welke dit jaar meededen, waren Oud Borne, Bornsche Maten, ’t Oldhof, Stroom Esch en ’t Wensink.

Zondagmorgen om circa 10 uur kwamen de Pinksterbruidjes in groepen bij elkaar in de genoemde wijken. Ze begonnen met het dansen en het zingen van het Rosaliedje voor, in 1e instantie, een groep belangstellenden uit de wijk. De meisjes werden begeleid door vrijwilligers van de scoutinggroep St. Stephanus Martina. Daarna gingen ze zingend, een route lopen door de wijk. Op bepaalde plekken in de wijk gingen ze opnieuw zingen met elkaar en dansend in een cirkel. Daarna belden ze aan bij meerdere adressen, zongen hun liedje en wachten ze even of ze een snoepje of fruit kregen of soms zelfs iets kleingeld. Daarna gingen ze in een rij lopend en zingend met de Rosa voorop, om circa 11.30 – 12.00 uur richting het centrum om bij de het gebouw van de scoutinggroep aan de Esstraat even iets te gaan drinken.

Op het Dorsetplein was het om 12.00 uur al gezellig druk met vele belangstellenden op en rondom het plein en op de terrassen van Las Carretas, Roast it en Bliss. Dit was niet zo vreemd, want er was een mooi muziekoptreden van het Fanfare orkest (orkest met blaasinstrumenten) en de Malletband (melodisch slagwerkenensemble) van de 100 jarige muziekvereniging St. Gregorius uit Hertme.

Het slotstuk van de Pinksterbruidjes 2022 was natuurlijk het gezamenlijk optreden op het Dorsetplein, onder de imposante en rijkversierde Pinksterkroon. Rond 13 uur kwamen de 5 wijkgroepen vanaf de Esstraat in een grote rij zingend naar het Dorsetplein. Daar aangekomen gingen ze nogmaals, nu als gehele groep van ruim 100 Pinksterbruidjes, meerdere malen het Rosaliedje zingen en daarbij dansend rond de Pinksterkroon. Op het eind van het programma werden nog de moeders, vaders, broers en/of zussen of iemand anders uit het publiek uitgenodigd door de Pinksterbruidjes om samen ook even te dansen en te zingen rondom de Pinksterkroon. Dat was een veelkleurig, dansend en zingend geheel tussen de witte Pinksterbruidjes.

Al met al een zeer geslaagde viering van de Pinksterbruidjes in Borne! Het is niet voor niets in 2015 opgenomen in de lijst van ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland’ van de Unesco! Door de inzet en de organisatie van de Folklore groep Borne in samenwerking met de scoutinggroep St. Stephanus Martina, is deze eeuwenoude traditie bijna alleen nog in Borne springlevend! Daar kan de organisatie maar ook de gehele gemeenschap Borne trots op zijn!

Kijk op www.folkloregroepborne.nl voor meer informatie over ontstaan van deze traditie.