Algemeen

Oud Bornse Ellen Deckwitz hoofdspreekster Nationale Herdenking

Den Haag/Borne | Tijdens de Nationale Herdenking op 15 Augustus is de in Borne opgegroeide Ellen Deckwitz de hoofdspreekster. Niet eerder was er een hoofdspreker van de derde generatie tijdens de herdenkingsplechtigheid. De datum, 15 augustus 1945, markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ellen, “Ik herdenk op deze dag verschillende familieleden die de oorlog niet overleefden of voor het leven werden getekend”. De herdenking zal plaatsvinden bij het Indisch Monument in Den Haag.

Ellen is dichter, theatermaker en columnist voor NRC Handelsblad en De Morgen. Ze heeft een persoonlijke band met de herdenking. “Mijn moeder en grootmoeder hebben in de oorlog familie verloren. Ik probeer op mijn eigen manier 15 augustus meer onder de aandacht te brengen. Dit stuk geschiedenis mag niet worden vergeten.” Ze herdenkt op deze dag verschillende familieleden die de oorlog niet overleefden of voor het leven werden getekend. “Ik sta ook stil bij de gevolgen van de oorlog, de tragedies omtrent de repatriëring en het opgroeien met getraumatiseerde familie van de tweede en derde generatie Indische Nederlanders in Nederland. De boodschap die ik overbreng zal niet alleen trauma zijn maar ik zal er ook iets anders over naar voren brengen”.

 

Drie dichtbundels

Ellen bracht drie dichtbundels uit en publiceert dit najaar ‘Hogere Natuurkunde’ – een dichtbundel over haar Indische familieverleden. Hierin vertelt ze het verhaal van Nederlands-Indië, de oorlog, en de gevolgen daarvan voor het huidige Nederland. Voor haar bundel reisde ze door Indonesië en sprak met talloze ooggetuigen, op zoek naar de wortels van het koloniale verleden van Nederland. Tijdens de herdenking gaat Ellen nader in op het thema van deze herdenking, brandend verlangen, en wat dit betekent voor zowel degenen die de oorlog meemaakten als voor de generaties daarna.

 

Oorlog Azië werkt nog steeds door

15 augustus 1945 is een kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme sociale en culturele impact gehad op Nederland. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim twee miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal. Een brede mix van Nederlanders met o.a. een Indische, Molukse, Papoea, Chinese, Hollandse en Indonesische achtergrond. De oorlog in Azië werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en op onze samenleving als geheel.

 

Symbool

Op én rondom 15 augustus wordt er tijdens meerdere herdenkingen door het hele land stil gestaan bij deze gedeelde geschiedenis. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. WA