Algemeen

Oorlogsdocumentaire “Nooit Verteld” op 2 mei in Kulturhus Borne

Hertme | Het idee dat ontstond tijdens herdenking van 70 jaar bevrijding in 2015 groeide uit tot een filmdocumentaire van 90 minuten over de oorlogsjaren in Hertme en omgeving. Volgens de makers, Jan Kolner, Jochem Kolenbrander en Hans Mulder, moesten de nooit vertelde verhalen worden vastgelegd om ze niet verloren te laten gaan.

Het doel is om de mensen die de oorlog hebben overleefd hun verhalen te laten vertellen en tegelijkertijd ook gebeurtenissen na te spelen werd er bijna drie jaar hard gewerkt. Zo moesten authentieke vervoersmiddelen, uniformen en gebruiksvoorwerpen worden verzameld omdat alles er perfect uit moest zien. Gebeurtenissen moesten waarheidsgetrouw nagespeeld kunnen worden. Soms moesten attributen zelf worden gemaakt omdat ze niet meer te krijgen waren en toch nodig waren om een aantal scenes op te kunnen nemen. Ook het vinden van passende decors bezorgde de groep de nodige kopzorgen. De eigenaresse van een boerderij bood hulp. De mooie kamer, de keuken, de deel en zelfs de hooizolder mochten worden gebruikt en waar nodig zelfs worden aangepast om de juiste beelden te kunnen schieten.

 

In Hertme veroorzaakte de oorlog veel materieel leed, slachtoffers vielen er niet. De geïnterviewden vertellen in de documentaire over de soldaten in het dorp, de commandopost in de pastorie, het Duitse schijnvliegveld Dulder, de vordering van de school, onderduikers en opgevangen evacuees in de hongerwinter van 1944-1945.

 

Belangrijk was ook de verzetsgroep die contacten had in de hele regio. Bijzonder in de film is dat Max van Trommel uit Rotterdam en Leo de Zeeuw uit Utrecht, die als evacuees tijdens de hongerwinter werden ondergebracht in een boerderij in de omgeving, speciaal naar Twente kwamen om hun ervaringen, uit hun kindertijd in de oorlog, door te geven.

 

De film, met indrukwekkende en aangrijpende beelden, met meer dan 70 acteurs, professionals en amateurs, is op 2 mei te zien in het Kulturhus van Borne. Om iedereen van de film te kunnen laten genieten is de toegangsprijs laag gehouden.

 

Kaarten €4,- zijn te bestellen via www.kulturhusborne.nl onder agenda 2 mei