Algemeen

Nieuwerwetse ambachten scoren goed bij de Wendezoele

Voor de nieuwerwetse ambachten van de Wendezoele was veel belangstelling. Veel jongeren maakten kennis met de plastic fabriek, de escaperoom, digitaal kleiduiven schieten en drones. Vooral voor de drones was veel belangstelling “Ik vond het 3D printen, het watermodelbouwen en de drones hartstikke leuk”, zo gaf de achtjarige Julian aan. Heel handig maakte hij het kistje in de escaperoom open. Hij loste allerlei puzzeltjes op en daarmee loot hij mee voor bezoek aan een echte escaperoom in Delden.

 

De toepassing van een warmtezoekende drone in de landbouw kon rekenen op veel belangstelling. In een GeoCaching opdracht (zoeken naar een verstopt voorwerp op basis van coördinaten) moest een vogelnestje op het landgoed gezocht worden met een drone. Deze drone kan warmtebronnen weergeven. Toen hij boven het nestje kwam, lichtte deze op op de display. De bijbehorende coördinaten werden genoteerd en ingebracht in een app op de telefoon. Vervolgens liep de jeugd, met behulp van hun telefoon en een app met kompas en coördinaten, er zo naar toe. Een groep vogelliefhebbers was dolenthousiast, zij zagen toepassingen in de landbouw om zo nesten op te sporen en te sparen tijdens landbouw werkzaamheden.

 

Watermanagement

In de boerderij zelf was een plasticfabriek geplaatst waarbij het recyclen van plastic werd getoond. De jeugd kon hier zelf een 3D print maken van voorwerpen. Tevens kon er worden gesoldeerd met plastic. Bij het watermanagement werd er druk gebouwd aan waterloopmodellen van lego. Als die af waren werden ze getest om te zien hoe het water erdoorheen liep. “Nick, je hebt een model van een watergang gemaakt die het gazon nat moet gaan houden. Ik laat er nu langzaam water in lopen, en kijk eens, het werkt. Je hebt een prima model gebouwd, daar zullen de boeren blij mee zijn”, zo gaf een vrijwilliger van de Wendezoele aan.

 

Jubileum

De nieuwerwetse ambachten vormen een onderdeel van het 25-jarig bestaan van de Wendezoele dat dit jaar gevierd wordt. Eerder werd en een boerenbruiloft gehouden. Er komt nog een theaterstuk “van boekweitboer tot dronepiloot” en er komt nog een dahliatentoonstelling. “Het liep vandaag lekker door” zo vertelt Harrie Kalenkamp namens de organisatie. “Iedereen kon de stands goed bezoeken en te woord worden gestaan, er waren geen lange wachtrijen. Ook de penningmeester is tevreden en dan dat prachtige weer erbij, we zijn er blij mee”.

 

De door DRONExpert beschikbaar gestelde 2 drones werden gewonnen door Rens Veldhof en Maarten Rijsman. WA