Algemeen

Kom in actie voor een rolstoelbus voor Christopher (6)

BORNE – Christopher Leicher werd als een gezonde baby geboren, maar op dag was hij ziek, viel in slaap op de bank en toen hij uren later wakker werd, draaide hij alleen maar met zijn ogen. Door een zeldzame ziekte (Acute Necrotiserende Enchepalitis) kan hij niet meer praten, lopen en zich nauwelijks nog bewegen. Vader Attila blikt terug op deze bijzondere tijd.

“Totdat hij 2 was, was er niets aan de hand. Tot hij ziek werd en op de bank in slaap viel. Een paar uur later draaide hij alleen nog maar met zijn ogen. We belden meteen 112”, vertelt Attila. “In het ziekenhuis in Almelo en ook in Groningen wisten ze niet wat hem mankeerde, maar het ging zo slecht dat ze zeiden dat we ons moesten voorbereiden op het ergste.” 

Nadat Christopher de ziekte opliep, moest hij alles opnieuw leren. “Hij moest alles opnieuw leren. Slikken, praten, lopen, alles. Hij heeft maandenlang gerevalideerd op het Roessingh in Enschede. Al snel kon hij weer lopen en praten, maar in 2018 kreeg Chris voor de tweede keer ermee te maken en nu is het echt niet meer leuk, want je ziet bijna geen vooruitgang meer. Hij kan alleen ‘ja’ en ‘nee’ zeggen met zijn ogen.”

Rolstoelbus
Attila beseft dat een rolstoelbus nu echt nodig is. “Ik heb al vier auto’s gekocht, steeds groter en groter. We hebben elk jaar een steeds grotere auto nodig, omdat Christopher een grote, lange jongen is. We merken dat we nu echt een bus nodig hebben. Ik kan Chris niet eens meer in de auto tillen. Eerst is mijn vrouw geopereerd aan haar rug voor een hernia en nu heb ik zelf ook last van een hernia”, zegt Attila.

Steun van de gemeente
De Bornse familie, afkomstig uit Roemenië, beseft dat het veel steun krijgt vanuit de gemeente Borne. Zo wil de gemeente de aanpassingen van een rolstoelbus op zich nemen, al zijn er veel eisen. “We hebben al een aantal medische keuringen gehad en wachten al heel lang. Zoals de laatste ontwikkelingen gaan, wil de gemeente de aanpassingen mogelijk betalen. Maar dan moeten we ons wel aan bepaalde eisen houden, zoals dat de bus slechts anderhalf jaar oud mag zijn. Als we ons daar niet aan houden, moeten we de aanpassingen zelf betalen.”

Attila hoopt met donaties zo’n kale bus te kunnen kopen. “We hebben een jaar geleden gekeken wat het zou moeten kosten en dat is zo’n 20.000 euro. Het mag van ons best een ‘kale’ bus zijn. Ik hoef niet per se zo’n luxe bus. Zolang de bus maar rijdt, vind ik het goed”, zegt de in Roemenië geboren Attila.

Crowdfunding
Inmiddels heeft het gezin al bijna 10.000 euro opgehaald. “Ik wil daarnaast ook mijn auto verkopen, waar ik vierduizend euro mee hoop op te halen. Als ik een bus heb, heb ik de auto niet meer nodig”, zegt Attila, die nooit had gedacht dit bedrag ooit te kunnen ophalen. “Ik had dat natuurlijk nooit verwacht. Ik kom uit Roemenië en daar zijn we het niet gewend om zó veel hulp te krijgen van anderen.”

Klein gebaar
Na een paar dagen stond de teller al op een paar honderd euro, ongelooflijk volgens Attila. “Ik wilde het niet geloven. Daarna heb ik ook gezegd dat ik het heel mooi vindt om de donaties te krijgen, maar ik wil de mensen daar wel iets voor teruggeven, dus ik maak nu vogelhuisjes voor de donateurs. Ik merk dat de mensen, ondanks dat het een klein gebaar is, het heel erg waarderen en leuk vinden om het terug te krijgen”, besluit Attila.

Doneren
Belangstellenden die Attila en zijn gezin willen helpen, kunnen doneren op de site Geef.nl:
https://www.geef.nl/nl/actie/rolstoelauto-voor-christopher/updates. De huidige teller staat op: €9.884,00. Help jij het gezin op weg naar de 20.000 euro?