Algemeen

Kleur oranje overheerst op prachtige Koningsdag Borne!

Woensdagmorgen 27 april, geen gewone doordeweekse dag, maar de Koningsdag van 2022! De verjaardag van onze koning Willem Alexander. Zeer vroeg in de ochtend, eigenlijk nog midden in de nacht, waren er al vele particuliere ‘handelaren’ klaar voor de traditionele ‘kleedjesmarkt’ in het centrum van Borne. Om 6.00 uur ging de markt officieel van start, na 2 jaar afwezigheid van deze markt in verband met de bekende coronaperikelen. Het was al meteen redelijk druk in Borne met de 1e koopjesjagers.

Om 10.00 uur werd de Koningsdag in Borne, op het Dorsetplein, feestelijk aangekondigd door twee trompettisten vanaf het balkon van restaurant Las Carretas én daarna door twee jonge herauten op het muziekpodium. Vervolgens werd de dag officieel geopend door de voorzitter van het Oranjecomité Borne, Martin Reesink en locoburgemeester Michel Kotteman.

Na de korte toespraken van beiden werd Rian Jannink-Schabbink uit Hertme gevraagd om op het podium te komen. Ze is de initiatiefnemer van de Stichting Hulp Oekraïne en vluchtelingen in Opole (Polen). Na de 1e transporten met vrachtauto’s vol met hulpgoederen naar de Poolse stad Opole, voor de vele vluchtelingen uit Oekraïne, werd de genoemde stichting opgericht. Rian zet zich voor de volle 100% in voor dit belangrijke vrijwilligerswerk. Ze gaf in een mooie en indrukwekkende toespraak aan dat dit initiatief van haar mede is ontstaan door de vele verhalen over de Tweede Wereldoorlog van haar opa en oma én oom Bertus. Zij hebben vroeger in de genoemde oorlog vele mensen opgevangen op hun boerenerf in Hertme. Op dit erf woont Rian nu zelf en voelt de spanningen die haar grootouders ook hebben beleefd. ”Ondanks dat ze toen wel in angst hebben geleefd, hebben ze anderen wel geholpen” aldus Rian. Haar opa sprak altijd de volgende, gevleugelde zin “Wie könt die leu toch nich loatn loopn”, als hij werd gevraagd waarom hij alsmaar die mensen opving op z’n boerenerf. Deze vaak gebruikte zin van haar opa was voor haar de inspiratie en is nog steeds de motivatie om haar in te zetten voor de vluchtelingen van Oekraïne!

Martin Reesink nam de microfoon over van Rian Jannink-Schabbink om de uitreiking van het Kroonjuweel van Borne aan te kondigen, als volgend onderdeel van het dagprogramma. Martin Reesink gaf, na een korte uiteenzetting, aan dat de keuze van het Oranjecomité Borne dit jaar was gevallen op Rian, op haar inzet en het opzetten van de actie voor de vluchtelingen van Oekraïne. Ze ontving uit handen van Martin Reesink het Kroonjuweel van Borne. Dit Kroonjuweel, wordt elk jaar uitgereikt aan een inwoner van Borne die bijzondere dingen doet of heeft gedaan voor anderen. Rian gaf aan zeer vereerd te zijn met de onderscheiding. Daarna gaf ze meteen ook aan dat deze onderscheiding niet alleen voor haar is maar voor alle vijf personen die in de eerdergenoemde stichting zitten. En natuurlijk voor de Bornse gemeenschap want zonder de hulp van de inwoners van Borne, zijn we nergens.

De feestelijkheden werden deels voortgezet en deels gestart na deze officiële opening van Koningsdag 2022 in het centrum van Borne. Het was, op deze zonnige dag, een grote drukte van belang en eenieder kon zich vermaken door deel te nemen aan diverse activiteiten, veelal voor de kinderen van alle leeftijden. Natuurlijk het struinen langs de vele kraampjes en ‘kleedjes’ op zoek naar iets bijzonders of naar koopjes te jagen. De demonstraties van de brandweer trokken veel belangstellenden. De kinderen konden ook nog sjoelen met een grote waterspuit en brandweerlieden helpen met het knipapparaat om autodeuren kapot te knippen. Ook waren de springkussens favoriet bij de jeugd en je kon ‘proeven’ aan allerlei sportactiviteiten van verenigingen uit Borne zoals turnen, tennis en korfbal. Ook werd promotie gemaakt voor de sportvereniging voor senioren ‘Borne Blijf Fit’. Voordat de coverband Headline een tweede concert gaf, werden rond het middaguur, op het muziekpodium, ook nog demonstraties uitgevoerd door dansgroepen met jeugdige dansers. Al met al kan het Oranjecomité Borne en alle bezoekers en deelnemers terugkijken op een zonnige en prachtige Koningsdag 2022 in Borne! Geniet nog na van de sfeer op de foto’s op deze pagina!