Algemeen

Tekst: MyLines

Kindertherapeut: ‘Invloed van corona op Bornse kinderen valt mee’

BORNE - Zestig procent van de ouders maakt zich in deze coronatijd zorgen over hun kinderen. Ze zitten te veel ‘achter een scherm’ en hebben minder sociale contacten. Het meeste zorgen maken ouders zich over een eventuele leerachterstand zo bracht Terre des Hommes, de kinderrechtenorganisatie begin deze week naar buiten. Hoe zit het met Bornse ouders en hun kinderen?

Adempauze
Carry Lubbers, die een praktijk heeft aan de Oonksweg waar zij kinderen begeleidt, denkt dat het in onze regio meevalt met de problemen die het coronavirus voor kinderen oplevert. “Bij de eerste golf merkte ik zelfs dat het voor veel kinderen even een adempauze betekende dat zij een tijdje niet meer naar school hoefden”, vertelt de Bornse die vanaf 2017 Psycho Motorische Therapie geeft aan kinderen die problemen hebben om emoties te reguleren, die faalangst hebben, last hebben van de scheiding van hun ouders of te kampen hebben met hechtingsproblematiek. “Er zijn in mijn praktijk geen kinderen die specifiek door corona bij mij in therapie zijn gekomen. Ik kan me voorstellen dat dat misschien in andere delen van het land anders is. In de Twentse cultuur is buiten spelen helemaal en nog steeds ingebakken. Met de ‘schermtijd’ en met minder sociale contacten door het virus is volgens mij hier geen sprake. Kinderen mochten al die tijd gewoon met elkaar spelen en zijn dat naar mijn inzicht ook gewoon blijven doen.”

Angstig
De therapeute merkt echter wel dat het virus desondanks invloed heeft op kinderen in de basisschoolleeftijd, de doelgroep die zij in haar praktijk krijgt. “Als ouders angstig zijn, heeft dat zijn weerslag op (het gedrag van) kinderen. Zij voelen dat en nemen het over. Ook leraren hebben een belangrijke rol. Als zij heel bewust afstand houden, kan dat voor een kind reden zijn om een vraag dan maar niet te stellen. Dat is jammer, want kinderen hebben leraren nodig voor hun ontwikkeling. De spontaniteit is er nu veelal wel een beetje af.”

Opa’s en oma’s
Al met al valt het voor Bornse kinderen mee dus. “Alhoewel ik wel merk dat ze het contact met hun opa’s en oma’s, door wie ze toch vaak ‘verwend’ worden en waar het gezellig is, toch echt wel missen. Het is voor kinderen dus eigenlijk niet anders dan voor volwassenen”, stelt Lubbers. “Maar gelukkig kunnen kinderen hier in de omgeving over het algemeen gewoon hun gang gaan.”

Tip
Een tip voor ouders die merken dat hun kind zich anders gedraagt, heeft de therapeute die door middel van sport en spel kinderen helpt weer sterker in hun schoenen te komen staan, heeft ze wel. “Als je merkt dat een kind zich anders gedraagt, leg dan geen nadruk op het gedrag, maar probeer erachter te komen wat er aan dit gedrag ten grondslag ligt. Als een kind zich druk maakt over corona, vraag dan door. Dan is er vaak iets dat ze missen of (weer) anders zouden willen. Misschien is er iets op te verzinnen of is het uit te leggen. Gedrag, ‘goed’ of ‘slecht’, heeft altijd een oorzaak. Als je die achterhaalt, kun je een stuk verder komen. Als volwassene, maar zeker ook als kind. Wie als kind handvatten krijgt, heeft daar in zijn hele verdere leven iets aan.”


Uw reactie