Algemeen

Juwelier Assink bestaat 60 jaar

Borne | In 1959 begon de vader van Rob Assink, samen met zijn vrouw, een juwelierszaak. Nu 60 jaar later staat Rob in de zaak die hij enkele jaren geleden van zijn vader heeft overgenomen. Hij viert nu het 60 jarig jubileum. “Ik denk nog na over een actie, maar ik ben er nog niet uit. Wel wil ik er aandacht besteden aan het jubileum”, zo geeft de 55-jarige juwelier aan.

Trots toont hij de vele klokken en horloges in zijn zaak. Maar ook de juwelen en zilveren cadeaus die hij in vitrinekasten heeft staan. Verder verkoopt hij ook barometers en wekkers. Rob Assink is een echte ambachtsman, hij leerde het vak in Hoorn en Vriezenveen en uiteraard van zijn vader. De reparatietak is de belangrijkste tak van zijn bedrijf, “De mensen zijn zo blij als hun dierbare bezit weer werkt”, zo vertelt hij.

 

“Ik stormde op hem af, ik was witheet en hij schoot het pistool af”

 

Gewapende overval

In die zestig jaar is er veel gebeurd. Rob werkte meestal achter in de werkplaats die een directe verbinding had via een signaal naar de winkel. “Het zal zo rond 1994 geweest zijn. Mijn moeder stond in de zaak en er kwam een jongeman met een doek voor zijn mond binnen. Hij eiste geld en sieraden. Mijn moeder drukte op de bel, en ik was achter bezig met een reparatie. Ik hoorde een knal maar dacht niet dat het hier was. Ik was wat geïrriteerd dat ik van de reparatie weg moest. Toen ik in de zaak kwam, zag ik de overvaller, en mijn moeder lag op de grond achter de toonbank. De overvaller was bezig om de kassa leeg te halen. Ik stormde op hem af, ik was witheet en hij schoot het pistool af. Ik heb dat helemaal niet gehoord, zo kwaad was ik. Ik sloeg hem in het gezicht en ik kreeg een klap met het pistool en viel op de grond. Hij maakte zich uit de voeten maar ik kon bij de deur nog net zijn been grijpen. Mijn moeder gilde laat hem los, laat hem maar gaan. Dat heb ik toen maar gedaan. De politie is daarna nog ingelicht maar de dader is niet gepakt. Het bleek later een gaspistool te zijn, dus zonder patronen”.

 

Beveiliging

Daarna zijn er nog meerdere incidentjes geweest waarbij Assink met smoesjes bezig werd gehouden waarna een derde met sieraden de zaak verliet. Hierna is er een beveiliging gemaakt. Wat die precies inhoud laten we onvermeld. Maar over het algemeen is het een rustige winkel waar de vaste clientèle graag komt. Rob laat vol trots een staand horloge zien, een staande klok van twee meter. “Deze klok vond mijn moeder erg mooi. Mijn ouders zijn beiden overleden en aan die klok bewaar ik mooie heri,nneringen, die is dan ook voor geen goud te koop”, zo sluit Assink af. WA