Algemeen

Jeugdlid Bart Lucas van KV Hertme won twee bronzen medailles op de EK Klootschieten in Duitsland!

Tekst en foto's door Hans Kamphuis

HERTME - Vanaf vrijdag 27 mei tot en met afgelopen zondag 29 mei zijn de Europese Kampioenschappen Klootschieten gehouden in het Duitse deelstad Sleeswijk-Holstein, dichtbij de Noordzeekust. Dit EK zou eigenlijk in 2020 plaatsvinden maar door de Coronamaatregelen is deze steeds een jaar opgeschoven. Eindelijk mochten de klootschieters uit de diverse landen, van jong tot oud, dit jaar wel strijden in meerdere categorieën om Europees kampioen te worden. Bart Lucas, nog maar net 1 dag 16 jaar jong, heeft bij de junioren hard gestreden, zowel bij het individueel als bij het team onderdeel. Individueel heeft hij, in de categorie ‘straat’, een mooie 5e plek behaald. Met het Nederlandse juniorenteam heeft hij twee bronzen medailles gewonnen, zowel in de categorie ‘straat’ als ‘veld’. Hij kan terugkijken op een mooi en spannend Europees kampioenschap! Op maandag bij z’n terugkomst in Hertme, is hij verrast door de mooie versieringen zowel binnen in huize Lucas als in de voortuin. Dit was zowel voor de deelname aan het Europees kampioenschap maar ook voor z’n verjaardag op Hemelvaartsdag. Hij zegt hierover “Op die dag in de bus richting Noord Duitsland heeft het gehele Nederlandse klootschietersteam voor hem gezongen en een polonaise gehouden. Het was zeer gezellig in de bus”.

 

Bart is al vanaf z’n 7e lid van de Klootschietersvereniging in Hertme, genaamd KV Hertme. Deze vereniging is opgericht in 1941 en bestaat dus al 81 jaar! Deze actieve vereniging telt nu ruim 100 leden waarvan 8 jeugdleden. Klootschieten kan je al vanaf 6 jaar en de oudste leden zijn 80+. De vereniging leeft en is actief in en rondom Hertme. Op hun mooie, ruim 700 meter lange veldbaan in een prachtige bosrijke omgeving wordt iedere zondagochtend in teamverband wedstrijden ‘geschoten’. ‘Schieten van een kloot’ klinkt misschien een beetje raar/vreemd voor degene die de sport niet kennen. Heel simpel gezegd, is het zover mogelijk onderhands werpen van een ‘de kloot’, een houten kogel met lood verzwaard voor op een veldbaan of een stalen kogel (veelal met een rubberen laag) op een rustige straat. Een wedstrijd kan bestaan uit het meerdere malen ‘schieten van de kloot’ door de deelnemers, persoonlijk of in een team, om in totaal zoveel mogelijk meters te bereiken. De winnaar is de sporter of het team met de meest bereikte hoeveelheid meters. Of het kan ook in de wedstrijdvorm, dat een bepaalde afstand bereikt moet worden (stel 500 meter), in zo min mogelijk aantal ‘schoten’ (worpen). Naast de wedstrijdvormen op de baan of op de straat is er ook nog een 3e wedstrijdvorm, namelijk het ‘zetten’. Bij het ‘zetten’ gaat het erom ‘de kloot’ zover mogelijk door de lucht te gooien, waarbij de worp eindigt op het punt waar ‘de kloot’ de grond raakt (dit in tegenstelling tot de veld- en straatvariant, waar de uitrol ook meetelt).

Het is het een tip om gewoon een keer te gaan kijken, op een zondagmorgen, aan de Zwartkotteweg 2 in Hertme (zie website van KV Hertme). Je kunt ook de klootschieters regelmatig tegenkomen op een rustige weg of op een fietspad, als je een rondje fietst of wandelt in de omgeving van Hertme (ondermeer op de Wetering in Hertme en de Zandbongenweg in Saasveld). Daarnaast worden tijdens het jaar ook diverse persoonlijke of teamwedstrijden georganiseerd binnen de vereniging maar ook binnen TKC (Twentse Klootschieters Combinatie) en de NKB (Nederlandse Klootschieters Bond).

Voor Bart Lucas was het een zeer mooie en erg leerzame ervaring om mee te doen in een Europees kampioenschap. Hij vond het best spannend om mee te gaan, als jonge debutant, met de Nederlandse selectie van 33 topsporters naar Duitsland. Hij geeft aan “Ik wist niet wat ik kon verwachten op zo’n Europees kampioenschap. Voor circa 200 toeschouwers en in een andere, onbekende omgeving is ‘schieten van een kloot’ een geheel andere ervaring dan op een zondagmorgen op onze veldbaan in Hertme”. De begeleiding was prima geregeld, er was een bondscoach voor het juniorenteam en een begeleider/coach voor Bart vanuit de KV Hertme. Het EK werd gespeeld vanaf vrijdag tot en met zondag. Bart heeft op alle drie onderdelen veld, zetten en straat meegedaan. Hij moest strijden tegen andere, jeugdige deelnemers uit Italië, Duitsland en Ierland. Bijzonder was het in Duitsland, dat ze bijna direct langs de Noordzeekust, de wedstrijden hielden op de veldbaan. Er was veel en harde wind langs de kustlijn en dat was bij het ‘schieten van de kloot’ best lastig.

Bart was in 2018, op z’n 12e (!), al Nederlands kampioen geworden in de categorie ‘veld’. Nederlands kampioen word je niet zomaar, daar moet je veel voor trainen en talent hebben. Bart traint veel, zegt hij zelf, en hij heeft er veel plezier aan om het te doen. Klootschieten is een combinatie van kracht, behendigheid, inzicht en talent. Het is ook gezellig om met een vriendengroep buiten actief te zijn. Hij gaat actief door met het klootschieten en hij hoopt op meerdere titels bij de Nederlands kampioenschappen voor de jeugd (tot en met 18 jaar) en in de toekomst bij de senioren te behalen. En natuurlijk ook weer strijden voor een Europees of zelfs Wereldkampioenschap! Hij mag in 2024 nog één keer meedoen bij het Europees kampioenschap junioren. Daarna gaat hij over naar de senioren.

Klootschieten is één van de oudste sporten, maar wel springlevend. KV Hertme doet er ook alles aan om kinderen en jongeren te interesseren voor het klootschieten. Ze hebben dit jaar, bijvoorbeeld alle basisscholen in de gemeente Borne uitgenodigd om op hun veldbaan uitleg te geven aan de kinderen en ook even te oefenen met het ‘schieten van een kloot’. Dus wil je net zo goed worden als Bart Lucas, en lijkt het je een leuke sport, dan moet je jong beginnen met klootschieten. Je bent als lid zeer welkom bij KV Hertme.

Kijk op www.kvhertme. nl voor meer informatie.