Algemeen

Hoogste punt bereikt bij nieuwe Kloosterhof

BORNE - Als er geen kink in de kabel komt bij de levering van bouwmaterialen, kunnen de 30 bewoners van de Kloosterhof aan de Stationstraat over een half jaar verhuizen naar hun nieuwe huisvesting aan de Oude Almeloseweg. Op de plaats van de voormalige Eschschool met naastgelegen gymlokaal heeft de Stichting Avelijn 32 levensloopbestendige appartementen laten bouwen.

Het verschil was groot toen tien dagen geleden het hoogste punt in de bouw werd bereikt. Begin dit jaar mocht toenmalig wethouder Michel Kotteman de eerste paal de grond in heien en was het vliegend koud en joeg de natte sneeuw alle aanwezig naar een veilig heenkomen. Nu – een half jaartje later – scheen de zon letterlijk en figuurlijk. Reden voor de aanstaande bewoners, hun familie en medewerkers van Avelijn om een klein feestje te bouwen.

Avelijn biedt al meer dan een halve eeuw zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Die zorg is aangepast aan de verschillende vormen van zelfredzaamheid. Voor sommige bewoners is meer zorg nodig dan voor anderen, maar met begeleiding wordt gekeken naar wat de bewoners zelf nog kunnen. Omdat de nieuwe huisvesting min of meer in het hartje van Borne ligt, betekent dat onder meer dat veel bewoners zelf naar de winkels kunnen voor het doen van inkopen.

Het monumentale pand aan de Stationstraat dat tot nu toe in gebruik was bij de 30 bewoners voldoet niet meer aan de huidige eisen. Het is rond 1895 gebouwd als Johannesklooster met school voor de RK gemeente Borne. Omdat in het gedateerde complex niet meer de zorg kon worden verleend die Avelijn graag biedt, werd een jaar of tien geleden de zoektocht naar een betere huisvesting gestart. Vooral een centrale ligging was daarbij een voorname vereiste. Die is uiteindelijk aan de Oude Almeloseweg gevonden. Daarvoor moest wel eerst het nodige sloopwerk worden verricht, want het verbouwen van het oude schoolbouw met bijbehorend gymlokaal was geen optie.

‘Onze bewoners kunnen op de nieuwe plaats beschikken over een beschermde woonomgeving met begeleiding op maat’, geeft locatiemanager Hanny Rouwenhorst aan. ‘Op deze manier kunnen zij toch nog deel blijven uitmaken van de samenleving. Er bestaat grote behoefte aan deze vorm van huisvesting. In ons werkgebied hebben wij alleen al een wachtlijst van 400 personen en daar zijn ook inwoners van Borne bij.’

Bij de bouw van het complex is gebruik gemaakt van duurzame en herbruikbare materialen en er wordt voor de verwarming gebruik gemaakt van aardwarmte, terwijl zonnepanelen voor de benodigde energie moeten zorgen.

Het twee woonlagen tellende complex is in een U – vorm gebouwd rond een soort hof waardoor de bewoners in een beschutte sfeer van het buitenleven kunnen genieten.

‘Vanwege de onzekerheid in de bouwwereld kunnen wij niet precies zeggen wanneer de verhuizing is, maar wij doen het pas als echt alles in orde is. Wij gaan niet met onze mensen heen en weer aan het trekken. De meesten zijn behoorlijk bejaard. De oudste is al 94 en daar moet je met extra zorg mee omgaan’.

 


Uw reactie