Algemeen

Hoe Living Statues, NEO en Sri Lanka bij elkaar komen

Borne | Midden in de huiskamer van de familie Van Leuteren aan de Deldensestraat staat een grote tafel waarop voetbalshirts en voetbal schoenen worden geverfd. Odette, Ria en Lia verven 37 shirts en 74 schoenen voor een voetbalteam. Natuurlijk in de clubkleuren van NEO, zwart-wit. Op 14 april wordt, tijdens Living Statues, het 100 jaar oude eerste elftal van NEO uitgebeeld. Men kan voor deze uitbeelding een kleine bijdrage geven. De opbrengst is voor jongens en meisjes in Sri Lanka.

Al jaren doet Ria van Leuteren-Brundel mee aan de Living Statues. Vorig jaar bracht die actie, ook voor Sri Lanka, 910 euro op. “En daar kunnen we veel meedoen. Kinderen in Sri Lanka moeten vaak drie uur lopen om naar school te kunnen, dus die gaan dan maar niet. Met een fiets met brede banden kan dat wel. Zo’n fiets kost 60 euro. Samen met andere acties zijn er vorig jaar 30 fietsen uitgereikt, hier heb ik wel een foto”, vertelt Ria enthousiast. Ze vindt het prachtig dat 28 meiden van 14 tot 16 jaar straks aangekleed worden en meedoen met Living Statues aan de uitbeelding van 100 jaar NEO.

 

Sponsoring

Om beurten zullen 14 meiden in de groep hun plaats innemen en stil staan. Dat duurt ongeveer 20 minuten, dan klinkt er een voetbalfluit en zijn de andere 14 aan de beurt. De groep krijgt een plaats nabij de Pellenhof in Oud Borne. Ondertussen is een werkgroep bezig om alle kleding te verven. Er komen geen sponsornamen, want die waren er 100 jaar geleden nog niet. Inspiratie is een foto uit 1919. Deze ligt op een tafeltje in de kamer en dient als voorbeeld om de kleding zo getrouw mogelijk na te bootsen. Via NEO heeft het plaatselijk schildersbedrijf Huls de verf en de kwasten ter beschikking gesteld. De kleding komt uit allerlei hoeken. Lia van Oostrom, “de jeugd zelf had nog wel wat liggen, maar ook via de zak van Max en de kringloop hebben we wat gekregen. Ik help nu drie jaar bij ‘Hulp aan Sri Lanka’ en ik vind dit erg leuk om te doen”.

 

Niets aan de strijkstok

Ria is al elf jaar betrokken bij de stichting Hulp aan Sri Lanka, haar man is penningmeester. Destijds was er een pastor in Borne, Th. L.M.M. van der Sman, die op het idee kwam om de stichting in het leven te roepen. Hij is nu nog steeds voorzitter van de stichting. Ria over de stichting, “er blijft niets aan de strijkstok hangen. In de statuten staat dat, als je meehelpt, je niet mag declareren. Zo komt elke eurocent echt terecht in Sri Lanka. Er wordt veel teruggekoppeld met video beelden en foto’s”. (WA)