Algemeen

Hobbyfotograaf André Bourgonje: ‘Ik werk vanuit mijn hart en mijn hoofd vertaald’

door Peter van der Molen

BORNE - Hij kan de beelden nog bijna fotografisch scherp voor zijn geest halen. Het schemerig rode licht van de donkere kamer van zijn opa. Het silhouet van het vergrotingsapparaat, de bak met ontwikkelaar en de lijntjes waaraan de net ontwikkelde foto’s te drogen hangen. André mocht er alleen maar naar kijken. Daar werd de kiem gelegd voor zijn latere passie: Fotografie!

‘Toen ik nog jong was en dat allemaal zag, dacht ik nog; dat zal mij wel nooit lukken’, blikt André terug op die tijd. ‘Maar het is toch allemaal gelukt. Ik heb nog heel lang met gewone fotorolletjes gewerkt en had een Oostduitse camera. Die waren nog betaalbaar. Ik had geen Doka maar liet de rolletjes ontwikkelen, want je had overal nog fotozaken zoals Foto Boom in Almelo. Ik weet dat er nu nog mensen zijn die alleen maar met rolletjes willen werken. Ik ben daar vanaf gestapt. De geheugenkaart en de computer hebben de plaats van de donkere kamer ingenomen. Dat werkt volgens andere principes’.

André is geen beroepsfotograaf geworden. Hij verdient de kost weliswaar in een technisch beroep, maar de fotografie neemt toch sinds een jaar of twintig een heel belangrijke plaats in zijn leven in. De aanleiding destijds om er een serieuze hobby van te maken werd gevormd door de geboorte van zijn eerste zoon. ‘Dat en de vervolg stapjes wilden mijn vrouw en ik vastleggen. In eerste instantie op video. Voor die tijd beperkte ik mij voornamelijk tot het genre van de vakantiefoto’s’.

Maar het virus uit opa’s donkere kamer ontwikkelde zich en werd in 2010 manifest toen hij een cursus ging volgen om te leren hoe hij de talloze ideeën die in hem borrelden vorm kon geven. ‘Ik zat vol creativiteit. Fotograferen, filmen, schilderen en tekenen. Ik heb toen ook mijn eerste digitale spiegelreflex camera aangeschaft. Geweldig. Je kunt alles zelf instellen en zo jouw persoonlijke visie vastleggen.’

Als gevolg van een bedrijfsongeval moest André vanaf 2014 langere tijd revalideren en dat bood hem de gelegenheid om meer tijd aan zijn hobby te besteden. Tijd die hij nodig had voor zijn zoektocht naar de technische en creatieve mogelijkheden.

De hobbyfotograaf wil alles uit zijn hobby halen en zo mogelijk een professioneel niveau bereiken. Daar hoort volgens hem ook de aanschaf van een drone bij waarmee hij nu foto’s van bovenaf kan maken. Zijn streven naar perfectie is niet onopgemerkt gebleven, want een jaar of vier geleden nam een uitgever van gemeentelijke gidsen en info magazines contact met hem op en sindsdien sieren zijn foto’s het Borne Informatiemagazine.

‘Ik werk vanuit mijn hart en mijn hoofd kan dat vertalen. Ik ben gek op mooi licht. Zonsopkomst, zonsondergang. Misschien vind ik dat ook zo mooi omdat het moeilijk is licht en donker op elkaar af te stellen. Ik raak nooit uitgekeken op de vervulling van mijn kinderdroom.’