Algemeen

Gidsen starten rondleidingen in Oud Borne weer op

Borne | Na een vijftal maanden gedwongen rust zijn de gidsen in Oud Borne weer gestart met hun rondleidingen. Het was prachtig weer afgelopen zondag, toen gids Marijke drie dames verwelkomde op het Dorsetplein. “We zijn maar met drie dames, eentje is afgehaakt, ze was verkouden”, gaf een van de bezoekers aan. Voor gids Marijke geen probleem om met de groep aan de eerste toer van dit seizoen te beginnen. Ze houden zich strikt aan de RIVM-richtlijnen en hebben onder andere de groepen beperkt tot maximaal tien personen. 

  

Petra bracht ook een bezoek en is blij met de opstart. “Het is bijna helemaal in de openlucht en met een kleine groep is er geen enkel gevaar”. De Hengelose Yvonne geeft aan Bornse roots te hebben. Ze woonde onder andere op de Bieffel. “Ik ben heel benieuwd wat we allemaal te horen krijgen, want ik ben nieuwsgierig naar de historie”.  

 

Dwalen door oud Borne 

Cecile is net als Yvonne ook benieuwd naar de historie. “Ik woon in de Hasseler Esch in Hengelo en kom veel in Borne. Als ik dan met de fiets in het oude centrum ben, vraag ik me altijd af wat hier allemaal gebeurd is”. Koren op de molen voor de gids die al direct op het Dorsetplein begint met haar verhaal. Ze dwalen deze zondagmiddag door het oude centrum van Borne waarbij onder andere het Bussemakerhuis, de synagoge en de klopjeswoningen worden bezocht. 

 

Ook kinderroute 

Oud Borne heeft sinds 1991 het landelijk predicaat “beschermd dorpsgezicht”. Stichting Gidsen Oud Borne organiseren wandelingen met als doel belangstellenden op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van het dorp. De rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur. Voor de rondleidingen moeten wel afspraken gemaakt worden, zodat de groepen niet te groot worden. Er kan een keuze gemaakt worden uit meerdere rondleidingen door Oud Borne. Zo is er een Spanjaardroute, een kerkpad-rondleiding en zelfs een zomerrondleiding voor kinderen. 

 

Borne textielstad 

Dit najaar en volgend voorjaar zal er speciale aandacht worden besteed aan het textielverleden van Borne. Onlangs is een project gestart om onder andere Borne als textielcentrum op de kaart te zetten. De gidsen hebben zich daar speciaal in verdiept en zullen die kennis met de bezoekers delen. De rondleidingen zijn zeer geschikt als invulling van een familiefeest, personeelsuitje of gewoon een dagje uit. Aanmelden kan op www.gidsenoudborne.nl . WA 


Reacties

Ik heb het krantenartikel gelezen, maar ik denk dat de reporter een vergissing heeft gemaakt.

Yvonne, heeft in roots in Borne gehad. En ik niet, altijd in Hengelo gewoond.

Hij heeft de naam van Yvonne niet er bij gezet.

Met vriendelijke groet,

Petra

excuses bij deze aan de reporter niet goed gelezen