Algemeen

Fietsmaatjes Borne start nu daadwerkelijk met de nieuwe duofietsen!

Woensdagmiddag 20 april, het was een stralende middag! Niet alleen het weer was zonnig op deze feestelijke bijeenkomst, ook de vrijwilligers van Fietsmaatjes Borne straalden op het terras voor het Kulturhus in Borne! De twee splinternieuwe, mooi lichtblauw gekleurde en versierde duofietsen stonden achter een geel-blauw gekleurd lint in het zonnetje. Dit lint wachtte om officieel te worden door geknipt!

Borne - Voor deze 1e handeling was de burgemeester Jan Pierik speciaal uitgenodigd door de Stichting Fietsmaatjes Borne. Voordat hij het lint ging doorknippen volgden nog eerst twee toespraken voor een grote groep genodigden van circa 55 personen, bestaande uit vele sponsoren, particuliere donateurs, de pers, vrijwilligers van Fietsmaatjes Borne en de huidige fietsgasten.

Als eerste sprak de voorzitter van Fietsmaatjes Borne, Hans Kamphuis, de genodigden toe en ging in op de periode van start initiatief in maart vorig jaar tot heden, het daadwerkelijk kunnen gaan fietsen, samen met de gasten.

Hij gaf in grote stappen aan, dat het idee van een lokale Fietsmaatjes organisatie in Borne een initiatief was van Wijkracht Ouderen Borne (WOB), in overleg met de gemeente. Het werd genoemd ‘de verdere ontwikkeling en inzet van het bestaande project Duofiets Borne’. Dit vanuit de wens en het ervaren van een groeiende behoefte tot vaker fietsen met een eigen maatje. Na een 1e oproep tijdens een digitale informatiebijeenkomst, voor het werven van vrijwilligers, was de deelname en het enthousiasme zeer groot. Spontaan is een deel van die groep vrijwilligers, in samenwerking met de initiatiefnemer namens WOB, Joke Boevink, gestart met het opzetten van de organisatie en alles wat daarbij komt kijken.

Het heeft geresulteerd in een nieuwe Stichting Fietsmaatjes Borne op 14 september via de notaris Jeroen Kuhlmann. Volgens het landelijk concept van Fietsmaatjes.NL. Deze heeft een uitgewerkt en beproefd concept dat door Movisie (landelijk kennisinstituut) en het Oranjefonds een landelijke uitrol kent. Fietsmaatjes.NL heeft hun begeleid en getraind in het opzetten van een organisatie.

Het Lokale Team Fietsmaatjes Borne bestaat uit een Bestuur met 6 leden, 4 coördinatoren gasten/vrijwilligers en een coördinator technisch fietsbeheer. Daarnaast zijn nu al circa 24 fietsvrijwilligers en circa 15 fietsgasten. Dit laatste aantal neemt nu steeds toe, er zijn vele kennismakingsgesprekken met de coördinatoren.

Kamphuis noemde ook, dat naast het ontwikkelen van de organisatie, het belangrijkste doel was om gelden te verwerven om, in 1e instantie, twee nieuwe duofietsen te kunnen bestellen. Ze waren blij verrast met de mooie bijdragen, in een snel tempo, van vele sponsoren en ook vele particuliere donateurs. “Het resultaat, de twee nieuwe duofietsen staan nu op ons te wachten, zei hij trots.” Tevens gaf hij aan, dat ze ook ‘donaties in natura’ hebben ontvangen van vele Bornse ondernemers.

De twee nieuwe duofietsen, met elektrische trapondersteuning, zijn mede mogelijk gemaakt door mooie bijdragen van verschillende sponsoren en donateurs zoals de gemeente Borne, Oranjefonds, Rabobank Centraal Twente, de Goede Doelen Commissie van Kroon Oil, het Twentse Noabers Fonds en de Diaconie Protestantse gemeente Borne.

Het centrale doel van de organisatie is, dat inwoners van Borne die nog graag fietsen maar dat, om welke reden dan ook, niet meer zelfstandig kunnen, fietstochten aan te bieden. Dit geldt ook voor inwoners die zich eenzaam voelen en op zoek zijn naar ontmoeting. Misschien als fietsgast, mogelijk ook als fietsvrijwilliger. De gast en vrijwilliger vormen samen de fietsmaatjes. De vrijwilliger stuurt en de gast kan meetrappen in zijn eigen tempo, als hij dat wil. “Het is met name het buiten zijn, in beweging zijn en het sociale contact wat belangrijk is! Dat alles onder het motto: Fietsmaatjes Borne maakt mensen blij! We zijn er voor jong en oud!” aldus Hans Kamphuis.

Burgemeester Jan Pierik gaf vervolgens, in een korte toespraak, aan onder de indruk te zijn van wat de groep vrijwilligers in het afgelopen jaar heeft gepresteerd. Dit ook nog in relatie met de moeilijke periode met coronaperikelen in 2021 en 2022. Hij roemde ook de inzet van de inwoners van Borne in het algemeen, dat in een korte tijd, als het nodig is, veel kan worden gerealiseerd. Tot slot, wenste hij, de vrijwilligers van Fietsmaatjes Borne, heel veel mooie kilometers op de nieuwe duofietsen.  

Na deze toespraken mocht burgemeester Jan Pierik officieel het gekleurde lint doorknippen en de twee nieuwe duofietsen presenteren! Hij ging meteen als ‘1e proefgast’ op de duofiets mee met Hans Kamphuis als fietsvrijwilliger. Zij maakten een klein fietsrondje door het centrum van Borne. Joke Boevink, als fietsvrijwilliger, ging samen met een gast, ook mee op de 2e nieuwe duofiets. Na deze 1e proefritten konden de genodigden ook even op de duofiets zitten en op het terras van het Kulturhus een rondje rijden.

De vrijwilligers van Fietsmaatjes Borne kunnen terugkijken op een geslaagde, feestelijke bijeenkomst! Hans Kamphuis laat ook weten, dat hij trots is op het gehele team van vrijwilligers van Fietsmaatjes Borne met wat er is bereikt tot heden en dat de fietsvrijwilligers staan te trappelen om te gaan fietsen met hun gasten!

Meer informatie op: www.fietsmaatjesborne.nl