Algemeen

Feestelijke installatie Stadsprins Dennis

Borne | Buiten waaide de storm in alle hevigheid, binnen, in het Kulturhus, was het bomvol. Alle carnavals verenigingen waren bijeen gekomen om de installatie, van stadsprins Dennis en adjudant Tim, mee te maken. Burgemeester Jan Pierik installeerde de prins en gaf vervolgens alle carnavalsverenigingen een aantal maatschappelijke opdrachten mee. Daarnaast werden er verschillende jubilea gevierd en onderscheidingen uitgereikt. De optredens van dansmarietjes zorgden voor het nodige vertier.

De organisatie was in handen van de overkoepelde Stichting Borns Carnaval, die al elf jaar bestaat. Henk van den Berg vond het een reden voor een feestje en dat werd het ook. Pierik, die net zijn eerste onderscheiding van de stadsprins had ontvangen, richtte zich tot de gasten uit Rheine. Hij benoemde daarbij het jaar 2020 met de viering van 75 jaar vrijheid en dat er “spass gemacht” zal worden. Hij noemde de verschillende jubilea zoals die van de Kolkleu met 33 jaar en de Melbuulkjes met 44 jaar.

 

Opdrachten

Voor de pas geïnstalleerde burgemeester was het optreden in deze carnavalssfeer de eerste  ervaring. Hij gaf een aantal opdrachten mee aan de verenigingen. De Kolkleu moeten contact opnemen met Ben van der Weide van het Zelfregieteam Borne om te helpen met de verspreiding van het bordspel ‘Is dat raar’, (zie artikel in deze week van Borne). De jubilerende Melbuulkes mogen met de GGD samen Stoptober gaan promoten. De Doldraejers uit Zenderen mogen gaan praten met Peter Woolderink beheerder van de algemene begraafplaats in Borne. Zij moeten kijken hoe ze iets kunnen bijdragen aan de oorlogsgraven die daar liggen. De Angorageiten mogen ook contact opnemen met de GGD om met Dry January iets te doen. Na die aankondiging werd het wat onrustig in de zaal. Tot slot kregen de De Toet’nbloazers de opdracht om contact te leggen met Frank Waanders om 75 jaar vrijheid wat meer op de kaart te zetten. Voor de daadwerkelijke sleuteloverdracht op 21 februari wil de burgervader graag weten wat de verenigingen hebben bereikt.

 

Stadssleutel

Hierna reikte hij delen van de stadssleutel uit aan alle verenigingen. Die zullen met de sleuteloverdracht, die op vrijdag 21 februari plaatsvindt, in elkaar worden gezet, waarna het narrenfeest kan losbarsten. Vervolgens werd de Melbuul’n sufferd gepresenteerd. Dit is een blad dat huis aan huis verspreid zal worden. Ook vond de lancering plaats van de jubileum-pin en de applicatie, die dit jaar voor de derde keer verscheen. Ann Kollen leidde deze middag voor de laatste keer het programma. “Maar”, zo vertelde de voorzitter van de Bornse stichting, Henk van den Berg, “ik weet zeker dat ze het carnaval niet gaat verlaten, we zien je hier zeker terug”. WA