Algemeen

Fantastische première passiespelen de Strijd

Hertme | De passiespelen zijn begonnen en er was grote belangstelling voor de première. In de ijzige kou werd het eeuwen oude lijdensverhaal op prachtige stijlvolle wijze uitgevoerd. In een modern jasje, maar met het oude script van Jan Naaykens uit 1957, heeft regisseur Jos Brummelhuis een voorstelling neergezet die een hoogstandje genoemd mag worden. Alle bijna 200 acteurs en actrices vervulden hun rol op sublieme wijze met prachtige sfeervolle muziek, kostuums, belichting en het decor van het openluchttheater dat hier speciaal voor gebouwd werd

Traditie getrouw werd, voor de eerste voostelling, door een grote groep vrijwilligers een bezoek gebracht aan het graf van Pastoor Veeger. Hij was de grote initiator van de passiespelen in Hertme en mede door hem werd het openluchttheater gebouwd. De organisatie had op de hoeken van de banken dekens neergelegd voor de koukleumen en daarvan werd goed gebruik gemaakt. Bij binnenkomst zagen bezoekers al direct acteurs, actrices en wat soldaten op het podium gemoedelijk heen en weer lopen. Het podium was voorzien van zand.

 

De Strijd

Tijdens de voorstelling waren er steeds wisselende scenes op en naast het podium, waarbij de uitgesproken teksten prima te volgen waren. Even was er een kleine storing in het geluid, veroorzaakt door een warmte bron. Deze storing werd echter snel verholpen. Er werden prachtige duetten gezongen, onder andere door Jezus met Judas. Ook de onbereikbare liefde van Maria Magdalena was een hoogstandje. De Strijd, zoals het passiespel nu heet, was een strijd van Jezus, maar ook van Judas, van de leerlingen en Maria.

 

Prachtige stem

De twee vertellers, Tess Postma en Gertjan Dokter, in hun hagelwitte pakken praten de onderdelen aan elkaar en legden een link naar deze tijd. Zo noemden ze onder andere sociale media en het onrecht in de wereld. Daarmee vertaalden ze het eeuwen oude verhaal naar deze tijd. Hoofdrolspeler Jeff Benjamins (Jezus) was geweldig in zijn rol. Zijn stem was prachtig en ook de zangpartijen waren fantastisch. Maar ook de andere rollen werden prachtig neergezet en zelfs de veroordelende hogepriesters, waren overtuigend.

 

Ovationeel applaus

Na een voorstellig van drie uur was de première voorbij en was er een ovationeel applaus. Alle acteurs en actrices namen deze in ontvangst en ook het regieteam presenteerde zich voor het publiek. Maanden lang is er elk weekeind gerepeteerd onder leiding van Jos Brummelhuis. Hij heeft, samen met een groot aantal vrijwilligers, een fantastische voorstelling neergezet.(WA)