Algemeen

F35 is nu ook fietssnelweg

Borne | Wethouder Martin Velten heeft de F35 officieel opengesteld voor de ‘speed pedelec’. Op de hoek van de Jupiterstraat en het Borns Spoorpad onthulde hij het verkeersbord dat aangeeft dat de snelle elektrische fiets, met een maximum snelheid van 45 kilometer per uur, is toegestaan op de fietssnelweg.

De F35 is een initiatief van acht Twense gemeenten, de provincie Overijssel en de Regio. Met het wegtrekken van de Overijsselse vlag door de wethouder, was de opening een feit. “Speed pedelecs zijn gelijk gesteld met brommers dus ze mogen niet op het fietspad. Dat zorgt voor verwarring op de doorgaande wegen. Ik ben blij dat de F35 breed genoeg is met zijn 4 meter, zodat deze openstelling mogelijk is” aldus de wethouder. Doordat de gemiddelde snelheid tussen de 32 en 34 kilometer per uur is, ontstaan er binnen de bebouwde kom namelijk te grote snelheidsverschillen tussen de speed pedelec en het overige verkeer.

 

Beveiliging Jupiteroverweg

Op het kruispunt werd tevens de aangelegde beveiliging officieel in werking gesteld. Deze bestaat uit een aantal camera’s die de naderende fietsers en auto’s aan zien komen. De apparatuur geeft dan aan een aantal led lampen een signaal waarna deze oplichten. Deze lampen zijn, net voor de fietsoversteek, in het wegdek geplaatst. De lampen schijnen richting automobilist zodat deze extra alert zal zijn op deze kruising. De wethouder: “tevens telt deze installatie het aantal fietsers. Zo krijgen we een juist beeld van het aantal gebruikers dat van de F35 gebruik maakt. Een medewerkster van de provincie geeft aan dat de bewegwijzering in Hengelo dit najaar wordt verbeterd. Uiteindelijk zal de fietssnelweg 62 kilometer lang worden. Ze loopt dan van Nijverdal naar de Duitse grens. Ze heeft ook nog een aantal zijtakken. Een van Almelo naar Vriezenveen en een van Enschede naar Oldenzaal. De verwachting is dat de uiteindelijke realisatie nog wel vier jaar gaat duren. WA