Algemeen

Drie brandweermannen geridderd

Borne | In Twente werden afgelopen week in dertien gemeenten 136 leden van de vrijwillige brandweer gedecoreerd. In Borne werden Ronald Bronckhorst, Jos Vennegoor en Bertrand Extercate benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan Pierik reikte voor het eerst deze onderscheiding uit. Het ging bijna mis bij een van de decorandi. De speld van de medaille was gebroken, een euvel dat gelukkig snel werd verholpen. De uitreiking vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in aanwezigheid van vele familie, gezinsleden en collega brandweerlieden.

Burgemeester Pierik ging in op het grote belang van vrijwilligers die in hun vrije tijd iets extra’s doen voor de samenleving. Als eerste noemde hij Ronald Bronckhorst die vanaf 1993 al brandweerman was bij Akzo Nobel en in 2006 bij de Bornse brandweer kwam. “Ronald is een fijne bevelvoerder die ook de wedstrijdploeg coacht, en dat niet zonder resultaat. Het heeft Zijne Hoogheid de Koning behaagd jou een onderscheiding toe te kennen”. Vervolgens werd Bertrand Extercate naar voren geroepen. Extercate is aannemer, dus ondernemer en zoals Pierik het verwoordde “groot geworden door klein te blijven”. Hij prees Extercate voor zijn inzet en dan met name op de auto, ook bij wedstrijden. Jos Vennegoor heeft de meeste dienstjaren van allemaal en is sinds 1 mei 1984 bij de brandweer. “Jos komt nog elk jaar door de strenge medische keuring. Zijn conditie onderhoudt hij door wekelijks op de mountainbike het bos in de gaan”, zo gaf de eerste burger aan. Voor de partners van de brandweermannen waren er bloemen.

 

Aanpassing decoratiestelsel

De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft een aanpassing aangekondigd in het decoratiestelsel voor leden van de vrijwillige brandweer. Vanaf 1 januari 2020 wordt het criterium 'meer dan 20 jaar vrijwillige brandweerdienst' als automatische toekenningsgrond voor een koninklijke onderscheiding beëindigd. In Twente ontving een brandweervrijwilliger de onderscheiding bij zijn of haar afscheid. De voorwaarde was een dienstverband van minimaal twintig jaar. Voordat Brandweer Twente overgaat naar de nieuwe procedure is bepaald dat een brandweervrijwilliger die op 1 januari 2020 twintig jaar of langer in dienst is, in aanmerking komt voor een Koninklijke Onderscheiding. WA