Algemeen

En hoe u met een zoutarm dieet toch lekker eet

De (ongezouten) waarheid over zout

BORNE - Ongeveer 85% van alle Nederlands eet te veel zout en dat kan zorgen voor een te hoge bloeddruk. Veel mensen krijgen dan ook op een bepaald moment in hun leven een zoutarm dieet voorgeschreven. Maar die omschakeling kan best lastig zijn. Wat mag je dan nog wel eten en wat juist niet? En is koken dan ineens veel meer werk? Gelukkig zijn er allerlei manieren om minder zout te eten en hebben wij dé oplossing voor u.

Om precies te zijn…
In de volksmond zeggen we “zoutarm”, maar eigenlijk gaat het om het natrium dat in zout zit. In elke gram keukenzout zit 400 milligram natrium en dat zorgt voor een goede waterhuishouding in uw lichaam. Normaal gesproken blijft alles vanzelf in balans, maar als uw nieren bijvoorbeeld minder goed werken, houdt u vocht vast en dat kan heel vervelend zijn. Het is dan dus belangrijk dat u minder zout binnenkrijgt. Maar hoe doet u dat?

Hoeveel zout ‘mag’?
Volgens het Voedingscentrum gebruiken we gemiddeld meer dan 7 gram zout (2.800 mg natrium) per dag. Maar artsen adviseren om als volwassene eigenlijk niet meer dan 6 gram zout (2.400 mg natrium) per dag binnen te krijgen. En bij een zoutarm dieet is dat zelfs nog minder. Dat kan lastig zijn, want veel fabrikanten stoppen extra zout in bij pakjes en zakjes om het eten op smaak te houden. Terwijl dit niet eens nodig is, want de oplossing om zoutarm én heel lekker te eten is veel eenvoudiger en ook snel geregeld.

Zo zout heeft u het nog nooit gegeten
Om u een beeld te geven: 

Voedingsmiddel

Milligram natrium

Kaas (voor 1 boterham)

180

Rookvlees (voor 1 boterham)

310

Rookworst (85 gram)

700

Frikandel

880

Aardappelkroketjes (5 stuks)

700

Spinazie a la crème (portie)

800

Pizza met tomaat & kaas

1.312

Nasi goreng (kant-en-klaar)

1.436

 

Zoutarm én heel smaakvol
Het kan even wennen zijn om zoutarm te eten, maar er zijn veel oplossingen om het eten smaakvol te maken en leuk te houden. Zo kiezen professionals, zoals Food Connect maaltijdservice, bijvoorbeeld voor lekkere specerijen en verse tuinkruiden. Kruid uw maaltijd met peper, nootmuskaat, kruidnagel, kerrie, gemberpoeder, chilipoeder, cayennepeper, kaneel, laurier, paprikapoeder of mosterdpoeder. En met verse selderij, peterselie, bieslook, tijm, basilicum, koriander, bonenkruid, dille, dragon, rozemarijn, salie en oregano komt u ook een heel eind. Deze kruiden kunt u kopen als plantjes voor in de tuin of uw vensterbank, of zijn in kruidenpotjes te koop. 

Geen zorgen: laat ons lekker voor u koken!
Het allerbeste hebben we voor het laatst bewaard: de verse maaltijden van Food Connect. Als u wilt, nemen wij u alle zorgen uit handen en hoeft u alleen nog maar de tafel gezellig te dekken. Bij Food Connect werken namelijk professionele koks, die hun hand niet omdraaien voor een heerlijke, verse, zoutarme maaltijd. U kunt zelf kiezen wat u lekker vindt uit een groot en wisselend weekmenu, zonder berekeningen en zorgen over zout. Dat doen wij namelijk voor u. Er zit van alles tussen: vlees, vis, vegetarisch en bij ons kunt u zelfs binnen het menu nog uw maaltijd samenstellen. We vragen - als enige maaltijdservice - niks extra’s voor dieetmaaltijden en we bezorgen ze veilig bij u thuis, waar u ze alleen nog even hoeft te verwarmen. Hoe makkelijk wilt u het hebben?

Probeer het nu zelf
Bestel nu vrijblijvend een (zoutarm) proefpakket naar keuze via 0 888 – 10 10 10 of via foodconnect.nl/proefpakket. De maaltijden worden gratis bij u thuisbezorgd.