Algemeen

De Melbuul’ndagen 2022 gaan volgende week echt van start!

BORNE - Het jaarlijkse dorpsfeest in Borne, dit jaar alweer de 44e editie, kan na drie jaar eindelijk weer doorgaan. In verband met de noodzakelijke coronamaatregelen kon het feest de afgelopen twee jaar helaas niet worden gehouden. De organisatie, bestaande uit het bestuur en de verschillende clusters met vele vrijwilligers, heeft in de afgelopen jaren niet stilgezeten. De organisatie is er klaar voor, het zijn nu nog ‘de laatste puntjes op de i’ voordat woensdag 24 augustus de aftrap wordt gegeven.

 

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

De organisatie

In drie jaar tijd is er vanzelfsprekend het een en ander veranderd binnen en voor de organisatie van de Melbuul’ndagen. In het bestuur zijn wisselingen geweest, Patrick Mollink (voorzitter) en Corine Hofstra (PR & Communicatie) zijn circa 3 jaar geleden nieuw in het bestuur gekomen. Zij hebben wel de voorbereidingen mede uitgevoerd in de afgelopen jaren, alleen nog niet het daadwerkelijke dorpsfeest, als bestuurders, meegemaakt. Corine vertelt zeer enthousiast “Ik heb er onwijs veel zin in en dat geldt zeker ook voor mijn medebestuurders en de groep vrijwilligers.” Samen met de andere bestuurders (Daan Meijer, Karin Spoolder en Marloes Spekschate) hebben ze de afgelopen periode, flink moeten inspelen op ook vele wisselingen bij de grote groep vrijwilligers. Daarnaast had de organisatie ook te maken met leveranciers die in coronatijd gestopt zijn met hun onderneming of bedrijven die door actuele personeelskrapte niet datgene kunnen leveren waar de organisatie behoefte aan heeft. Patrick Mollink geeft hierover in het persbericht aan “Een échte uitdaging dus, maar het is weer gelukt: een spetterend vijf dagen durend dorpsfeest, voor en door Borne!”

Vijf dagen bruisend Borne

Trots laat Corine Hofstra, namens de organisatie, het nieuwe Melbuuln Magazine zien van de Stichting Melbuul’ndagen met de titel ‘Vijf dagen bruisend Borne’. Hierin staat het gehele programma vermeld van het vijfdaagse dorpsfeest. Dit magazine ontvangt men deze week tegelijk met het weekblad ‘De week van Borne’ van 17 augustus. Corine vertelt “Het programma is zo opgesteld dat er voor elk wat wils is te doen, dit geldt ook voor zowel de allerkleinsten als voor de ouderen in Borne. We hopen op mooi weer, want dat is wel een belangrijke factor voor dit meerdaagse evenement. We gunnen dit de horeca als medeorganisator, natuurlijk ons zelf als bestuur en alle vrijwilligers die hartstikke druk zijn geweest met alle voorbereidingen voor dit feest én zeker ook de vele bezoekers van dit dorpsfeest!”

Een greep uit het volle programma

De start van het vijfdaagse dorpsfeest is op woensdagavond 24 augustus met de traditionele Oogstdankviering in de St. Stephanuskerk en op zondag wordt het feest afgesloten met de band Wir Sind Spitze!. In de tussentijd heeft de organisatie vele activiteiten op de planning. Bekende terugkerende onderdelen zoals de Ronde van Borne, Borne Culinair, de Run Bike Run, de feestavonden met live muziek (met dit jaar de bands Broadway en Blizzert) en de braderie zullen niet ontbreken. Het Speciaalbierfestival & Wijnplein op zaterdag is vanwege zijn succes verplaatst naar het Rheineplein. (voorheen Grotestraat-Noord), waar het tussen 14.00 en 19.00 uur proeven is geblazen. Op zondag kan je in de Grotestraat-Noord en Stationsstraat kijken naar prachtige trikes en oldtimers. Hoogtepunt is misschien wel de originele dorskast, die de perfecte aanvulling is voor ons ‘dorsfeest’.

In ‘t Dijkhuis vindt donderdagmiddag 25 augustus de Bonte Middag plaats (voorheen de Bonte Avond). De openingsborrel van het dorpsfeest start donderdag om 18.00 uur en onze burgemeester Jan Pierik zal, als prominente Bornenaar, halverwege de avond het vat aanslaan om de Melbuul’ndagen officieel te openen.

Ook voor de jeugd is er deze editie genoeg te beleven. Voor de allerkleinsten verandert op zondagmiddag het Rheineplein in Circus Melbuul’n. Kinderen kunnen zich laten schminken, op de rodeostier stappen en spelletjes spelen als een echte circusartiest. Iedereen kan ook vast gaan oefenen op zijn of haar beste dancemoves, want de dansmatten zijn ook weer in het dorp te vinden! Op de zaterdag staat er een 45 meter lange stormbaan én een buikschuifbaan voor de oudere jeugd klaar. Op zondag kunnen zij hun beste Max Verstappen vaardigheden laten zien bij de racesimulatoren of potje FIFA of Fortnite spelen op één van de vele Playstations.

Aanmelden en/of inschrijven kan nog

Mochten mensen zich nog willen inschrijven of aanmelden voor bepaalde onderdelen, dan kan dat nog. Er zijn nog plekken beschikbaar bij de kofferbakverkoop, kinderrommelmarkt en de oldtimershow. Inschrijven kan via: www.melbuulndagen.nl. Op deze website kun je ook de meest actuele informatie lezen over het programma.