Algemeen

De Bornse Pinksterbruidjes dansen weer!

BORNE - De prachtige zingende en dansende Pinksterbruidjes zijn gelukkig dit jaar weer in Borne te bewonderen. Na 2 jaar afwezigheid mogen ze weer samen dansen onder de met kleurrijke bloemen gevulde Pinksterkroon! Gezien het grote aantal aanmeldingen belooft het weer een bijzonder schouwspel te worden waar de blijheid en vrolijkheid weer vanaf zal spatten.

In de Bornse bibliotheek staat al een paar weken een voorbeeld van een klein groepje Pinksterbruidjes, onder de Pinksterkroon, de komst van de Pinksterbruidjes aan te kondigen.

Sinds 2015 staan de Pinksterbruidjes vermeld op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit traditionele evenement wordt georganiseerd door de Stichting “Folkloregroep Borne”.

Op eerste Pinksterdag trekken vanuit verschillende wijken in Borne vanaf 10.30 uur groepen meisjes van vijf jaar en ouder in hun witte jurkjes, dansend en zingend als Pinksterbruidjes naar het centrum. Voor de Bornse meisjes vanaf 5 jaar zelf, is het een hele eer om als Pinksterbruidje mee te mogen doen. Helemaal trots lopen ze vanaf 10:00 uur in groepjes van 10 tot 15 meisjes door de wijken van Borne en zingen ze de liedjes zo hard ze kunnen, zodat niemand dit mooie gebeuren zal ontgaan. Ze zingen hierbij:

“Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan,
ze zijn zo heel mooi aangedaan,
geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat."

Elk groepje heeft een ‘Rosa’ in haar midden. Zij heeft een met kant versierde lange jurk en bloempjes in haar haar. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen. Telkens stoppen ze even om bij iedereen aan te bellen. Ze wachten tot de mensen naar buiten zijn gekomen en laten dan hun dansje zien, waarvoor ze dan met snoep, fruit of geld beloond worden. Ze zingen hierbij:

“Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed. Rosa wil je dansen, dansen, dansen, Rosa wil je dansen, dansen, jawel.”

In de volgende coupletten wordt Rosa gevraagd om te kiezen, knielen, kronen, opstaan en dansen. Dus als er zondagochtend bij je wordt aangebeld, ga dan zeker even naar hun mooie dansje in je eigen straat kijken.

Als alle groepen om 13:00 uur aankomen op het Dorsetplein, herhaalt zich hier de hele ceremonie onder begeleiding van een accordeonist. Meer dan honderd Pinksterbruidjes dansen nu samen in een hele grote kring. Hier wordt gedanst onder de grote Pinksterkroon, die vol hangt met prachtige bloemen en uitgeblazen eieren. Bij de laatste dans mogen kinderen uit het publiek ook meedansen. De “Fanfare en Malletband Gregorius” uit Hertme is hier ook aanwezig. Zij brengen vanaf 11:30 uur tijdens het wachten op de komst van de Pinksterbruidjes prachtige muziek ten gehore.

Ontstaan:
Er bestaan aan aantal lezingen over de oorsprong van de Pinksterbruidjes:

  • Een herinnering aan de Germaanse lente- en vruchtbaarheidsfeesten;
  • Het verdrijven van de demonen die kou en narigheid brachten in de winter;
  • Het afsmeken van goed weer voor de (meestal met Pinksteren bloeiende) rogge;
  • Het vieren van de overwinning van de zon op de duisternis;
  • De Christelijke kerken herdenken op deze dag de neerdaling van de Heilige Geest.

Het feest van de Pinksterbruid of Pinksterbloem behoort in Noord-Europa tot de volksgebruiken rond het Pinksterfeest, die samenvalt met de oude mei- of lentefeesten, waarbij de goden om vruchtbaarheid voor het land wordt gesmeekt. Binnen de heidense traditie werd tijdens dit feest het mooiste meisje door de jongelingen van het dorp of de buurt tot Pinksterbruid gekozen en met bloemen versierd en gekroond. De bloem of bruid symboliseerde een nieuw begin. De uitgeblazen eieren aan de Pinksterkroon zijn een symbool van nieuw leven.

Voor meer informatie en leuke beelden: www.pinksterbruidjes.nl