Algemeen

Burgermeester helpt Zonnebloemloterij op gang

Met de aankoop van enkele loten uit de jaarlijkse Zonnebloemactie, gaf burgemeester Jan Pierik woensdag 20 april de loterij – actie het gewenste zetje in de rug. De afgelopen jaren zorgde corona ervoor dat de vrijwilligersorganisatie nauwelijks in staat was middelen te verwerven waaruit activiteiten betaald konden worden. De lotenverkoop loopt tot september en moet ervoor zorgen dat de afdelingen Borne en Hertme/Zenderen weer ‘vlees op de botten’ krijgen.

“De lotenverkoop is de kurk waarop wij drijven”, geeft vrijwilligster Trees Kroeze aan.

De Zonnebloem kent geen leden, maar gasten en die betalen geen contributie. Alleen bij deelname aan bepaalde activiteiten wordt soms om een kleine bijdrage gevraagd. De loten zelf kosten twee euro per stuk en daarvan is 1.50 per lot voor de plaatselijke afdeling.

“Onze activiteiten zijn gericht op gasten vanaf 18 jaar die een fysieke beperking hebben”, legt Hennie Kemna uit. “Wij kijken daarbij vooral naar hun sociale situatie. Is er bijvoorbeeld sprake van een sociaal isolement. Dan helpt het afgeven van een bloemetje niet. Dan moet er aandacht worden geschonken. Onze vrijwilligers laten hun hart dan spreken”.

Aan het begin van een nieuw seizoen maakt elke afdeling een eigen begroting en daar wordt dan vervolgens het programma op afgestemd. Dat programma biedt in principe voor ‘elck wat wils’ met bijvoorbeeld een High Tea, Bingo, een bezoek aan een pannenkoekenhuis, een slachtvisite of een kijkje bij de zandsculpturen in Diepenheim. Daarnaast krijgt elke ‘gast’ in september ter gelegenheid van de ziekendag een bloempje en natuurlijk bij de verjaardag. Verder zijn er attenties tijdens de Kerstdagen en Pasen.

“Het is de eerste keer dat de burgemeester loten koopt en wij hopen dat wij daar een jaarlijkse traditie van kunnen maken, want dit zorgt voor extra aandacht en hopelijk extra verkoop”, spreekt Trees Platvoet een geheime wens uit. Berdien Mekenkamp hoeft daar niet op te wachten. Als zij in Hertme met haar loten op stap gaat, is het voor haar dorpsgenoten de normaalste zaak om een of meer loten te kopen.