Algemeen

Liesbeth Hassink: “Kortom: Borne verbonden door de rode draad”

Burgemeester Jan Pierik opent Borns Textiel Festival: ‘Echt indrukwekkend’

BORNE – Vorige week vrijdag, 26 februari 2021, werd het Borns Textiel Festival officieel geopend in het bij zijn van burgemeester Jan Pierik. Liesbeth Hassink, directeur van het Bussemakershuis, verwelkomde de burgervader met mooie woorden. 

“Wij starten hier vandaag (vrijdagmiddag, red.) met project De Rode Draad, onderdeel van het Borns Textiel Collectief”, steekt Liesbeth van wal. Vervolgens ging burgemeester Jan Pierik langs alle deelnemende organisaties, die in één minuut duidelijk mochten maken op welke manier zij participeren aan het Borns Textiel Festival.

Vrijdagmiddag overhandigde projectleidster Corine Hofstra de rode bol met wol aan de burgervader, die de rode bol op zijn beurt weer moet doorgeven aan een willekeurige Bornenaar en zo het hele jaar door. Liesbeth: “Op die manier krijgen we allerlei verhalen en verbinden we de Bornenaren. Kortom: Borne verbonden door ‘de rode draad’.”

Cultuurprofilering
Projectleidster Corine Hofstra is trots met de huidige ontwikkelingen van het Borns Textiel Festival. “In Borne zie je al een heel mooie basis voor onze cultuurprofilering. We hebben natuurlijk een rijk verleden met textiel, dus ik hoop dat we daarmee echt kunnen gaan shinen!”

Verbondenheid
“Ik denk dat het heel goed is voor de verbinding van de culturele partners, maar ook voor de ondernemers. Zo komen we steeds meer met elkaar in contact”, stelt Corine van BorneKlopt, die ook een korte uitleg geeft, waarom juist een rode bol. “Dat is de verbinding tussen alle deelnemers, potentiële bezoekers en de verbinding tussen de gemeente”, aldus de projectleidster.

Vanzelfsprekend
Na ontvangst van de rode bol heeft de burgervader ook nog een korte speech voor de Bornenaren. “Ik vind het geweldig wat ik tot nu toe allemaal gehoord heb”, zegt de trotse burgemeester. “Twente als textiel is vanzelfsprekend, maar bij Borne is dat minder vanzelfsprekend. Dat we daarop deze wijze heel veel aandacht eraan schenken, vind ik heel erg mooi!”

‘Indrukwekkend’
Burgemeester Jan Pierik blijft lovend over de Bornse mentaliteit. “Zo ken ik Borne inmiddels ook. Als er iets gebeurt in Borne, is het nooit een initiatief van één persoon, maar van heel Borne. Het programma wat ik nu heb gehoord, is echt indrukwekkend. Volgens mij wordt het een heel mooi jaar, als het coronavirus dan ook nog gaat zakken, kunnen we genieten van een topjaar”, besluit burgemeester Pierik, waarna hij kan rekenen op applaus.

Partners
Het Bornse initiatief, waaraan sinds vorig jaar naast het Bussemakerhuis ook Made by Josje, het Kulturhus, Kunst in het Koetshuis, gidsengroep Oud Borne, Fairtrade Borne, de Heemkundevereniging, Bornse synagoge, de Bornse Kunstkring, Borne Boeit, De week van Borne, RTV Borne en De Bornse Courant aan meewerken, is onderdeel van het grotere Textiel festival Twente.