Algemeen

Bornsche Maten Loop opnieuw populair bij vele lopers, jong en oud!

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Zondagmorgen 15 mei begon het al vroeg druk te worden in het centrale beekpark van de wijk De Bornsche Maten. De jonge kinderen uit de wijk, veelal in een sportieve outfit, kwamen samen met hun ouders richting de startplek van de 2e editie van de Bornsche Maten Loop, georganiseerd door de Wijkraad Bornsche Maten, in samenwerking met de hardloopclub ITM-Running van Ingrid Prigge. Circa 330 deelnemers waren ingeschreven voor deze hardloopwedstrijd met verschillende afstanden, de organisatie sprak van een zeer mooi aantal deelnemers. De 1e succesvolle editie vond 3 jaar geleden plaats, in 2019. Afgelopen 2 jaar konden ze helaas deze hardloopwedstrijd niet houden in verband met de bekende Coronaperikelen.

Het was zondag mooi, droog weer, alleen aan het eind van de morgen toch ook wel weer warm voor de duurlopers van de 5,1 en 10,2 kilometer. Gelukkig had de organisatie erop ingespeeld en extra waterpunten opgenomen in de looproute. Voor de kinderen, in groepen van 6 tot en met 9 jaar én van 10 tot en met 12 jaar was een parcours van 1,1 kilometer uitgezet rondom de vijvers in het beekpark.

Om 10.00 uur was de start van de 1e leeftijdsgroep en vlot daarna de startte de 2e leeftijdsgroep. Vele kinderen stonden te trappelen bij het startpunt om, na het toetersignaal, weg te kunnen sprinten naar een snelle tijd. Andere, kleine hardlopers doen voor het eerst mee aan zo’n hardloopwedstrijd, waren ook wel zenuwachtig en wisten niet wat ze te wachten stonden. Het zijn misschien wel de Twentse talenten van de toekomst! Vrij snel na de wedstrijden ontvingen de jonge winnaars, de nummers 1, 2 en 3, per verschillende categorie (natuurlijk per genoemde leeftijdscategorie én de categorie meisjes of jongens) een mooie beker met inscriptie. Tevens kregen ze allemaal een mooie medaille en een bon voor een ijsje bij de ijscokar van de ijscoman van Franky’s IJs, zeer goed bekend in de wijk. Een schepijsje was natuurlijk ook heerlijk verkoelend bij dit warme weer, zowel voor jong als oud, dat was ook goed te merken aan de lange wachtrij voor de ijscokar. Voor de kleinste kinderen was op het parkeerterrein bij de start en finish een springkussen opgezet om in te spelen. Het was een gezellige en gemoedelijke sfeer op en rondom het terrein.

De ‘echte’ geoefende hardlopers konden kiezen tussen de afstanden van 5,1 of 10,2 kilometer. Om 10.45 uur startte de 5,1 en om 11.00 uur de groep deelnemers voor de 10,2 kilometer. Het parcours van de 5,1 kilometer lag grotendeels in de wijk de Bornsche Maten en het parcours voor de 10,2 kilometer was deels hetzelfde dan de 5,1 kilometer, alleen ook met een redelijk deel in het groene buitengebied. Er werd gelopen over de gewone autostraat, de verharde fietspaden en ook over gravel wandelpaden. Met name was het groene en heuvelachtige gebied aan de rand van de wijk, bij de Tuinlaan en het Prieel, zwaar voor de hardlopers van beide afstanden. Net na circa 12.00 uur waren de laatste lopers van de langste afstand binnen en kon de prijsuitreiking plaatsvinden. De prijswinnaars, de nummers 1,2 en 3, van 5,1 en 10,2 kilometer, in de verschillende categorieën van leeftijd tot en met 40 jaar en boven de 40 jaar, in de categorieën vrouwen en mannen ontvingen mooie prijzen. Iedereen ontving ook, als herinnering, een medaille.

De organisatie was zeer tevreden en kijkt terug op een mooi evenement voor en door de wijk, maar ook voor de vele, sportieve deelnemers buiten Borne. De sportieve prestaties zijn natuurlijk van belang voor vele sporters, maar het is ook evenement waar een gezellig samenzijn van vele wijkbewoners een belangrijk bindend element is voor de wijk. Volgend jaar zal zeker de 3e editie van deze Bornsche Maten Loop ook weer worden georganiseerd!

De gelopen tijden door alle deelnemers van deze Bornsche Maten Loop zijn te zien op de website: www.uitslagen.nl . De foto’s geven een sfeerbeeld van dit gehele even