Algemeen

Borns gezin gaat droomreis maken door Zuidelijk Afrika

Borne | Als ik binnenkom, in het huis in de Bornsche Maten, zijn alle meubels al weg uit het huis. Bern heeft zijn baan opgezegd en het huis is verkocht. Over twee dagen is de overdracht en komen er nieuwe bewoners in. De camperbus staat klaar. De reis van hun leven kan beginnen. De reis gaat naar het zuidelijk deel van Afrika. Ze willen een jaar lang wegblijven en tijdens de reis veel landen bezoeken. Hun reis in Afrika begint in Namibië. Op 29 augustus vliegen ze daarheen. Dan zal de camper daar inmiddels ook gearriveerd zijn. Deze is nu al ingescheept in Antwerpen.

Het plan ontstond vorig jaar, na een onrustige periode in hun leven.  Leonie (36) en Bern (37) vroegen zich af waar ze nu echt gelukkig van worden. Ze waren beiden meerdere keren in Afrika geweest en dat continent ging nooit meer uit hun hart. Ze besloten om er met hun zoons Floris (7) en David (4) een rondreis te maken. Ze gaan naar landen als Botswana, Lesotho, Zimbabwe, Malawi en misschien Madagaskar. Bern: “We hebben gekozen voor het zuidelijk deel van het continent, daar is niet zoveel malaria. We gaan kijken hoe het bevalt, we willen het allemaal erg graag. Of we langer blijven, ik weet het niet, misschien zijn we na drie maanden al terug, maar we streven naar een jaar”.

 

Biertje missen

“Ik ga mijn vriendjes van school wel missen” zegt Floris. Hij zat op de Vonder. Nu gaan Bern en Leonie hem zelf een jaar lang les geven. Via de school hebben ze boekwerken en instructies meegekregen. “We hebben nog een lijntje naar de school als we er niet uit zouden komen met het lesmateriaal” zo vertelt Leonie lachend. De schoolverplichting vervalt als je je als gezin uitschrijft uit de basisregistratie in Nederland. “Dat lekker Nederlands kletsen zal ik ook gaan missen, we zullen ons in die landen voornamelijk met Engels moeten redden” zo vertelt de in Tubbergen geboren Leonie. “Jij gaat je biertje missen denk ik” roept Floris naar zijn vader. “Waarschijnlijk wel, maar ook het voetballen bij Oranje Nassau, want ik kom uit Almelo”.

 

Degelijke bus

De Mercedes bus 614 D, met een 4,2 liter motor is een bewuste keus geweest. Bern: “Er zat een stukje elektronica in die we hebben vervangen. Verder is deze, uit 2006 daterende auto, een heel betrouwbare auto gebleken. Hij is helemaal nagekeken en vanaf eind vorig jaar zijn we aan het bouwen geweest met deze camper als resultaat”. Er zit een zonnepaneel op het dak. Zo kan het viertal het lang uithouden zonder stroomvoorziening, zeker twee tot drie dagen als ze stilstaan. Ook is er een kacheltje ingebouwd voor koude periodes. De bus hebben ze de naam Sam meegegeven. Op 29 augustus vliegt het gezin naar Namibië en beginnen ze aan hun avontuur.

 

Gezin is te volgen

Bern werkte bij Strukton als hoofduitvoerder wegenbouw. “Mijn werkgever heeft gezegd dat ik altijd terug mag komen dus daar ga ik bij terugkeer zeker mee praten”. Leonie werkte als teammanager en weet nog niet wat ze wil als ze terugkomen. “We gaan eerst dit avontuur beleven en kijken wat dat zuidelijke continent ons biedt, misschien kunnen we hier of daar wat doen, we zien het allemaal wel, we hebben er erg veel zin in”. Of ze in Borne terug komen weten ze niet. “We hebben hier negen jaar met heel veel plezier gewoond, dus geen enkele reden om niet terug te komen, maar ook dat laten we gewoon open”, zo sluit Bern af. Via hun Instagram account ‘familyroadtripinafrica’ gaan Leonie en Bern de thuisblijvers op de hoogte houden en ook youtube zal gebruikt worden om over hun reizen te verhalen. WA