Algemeen

Bijzonder concert van het straatsymfonieorkest Ricciotti in Hertme!

HERTME - Hoe zal de toekomstige muziek klinken? Deze vraag en andere toekomstvragen zijn de revue gepasseerd tijdens het bijzondere optreden van het Ricciotti ensemble, afgelopen zaterdagavond 30 juli, in het openluchttheater in Hertme. Dit optreden in Hertme is onderdeel van een 1,5 week durende toernee, genaamd ‘Futuratour’, door Nederland en België.

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Over Ricciotti ensemble

Het Ricciotti ensemble is een straatsymfonieorkest, het enige in Nederland. Het speelt voor mensen die om welke reden dan ook niet of nauwelijks met live symfonische muziek in aanraking komen. Sinds de oprichting in 1970 spelen ze overal en voor iedereen, op straat, in een asielzoekerscentrum, in een verzorgings- en/of verpleeghuis, in een gevangenis, een sociale instelling, maar ook in diverse sfeervolle openluchttheaters. Het huidig ensemble bestaat uit 43 jonge, enthousiaste, zowel professionele- als amateurmuzikanten en muziekstudenten die allemaal als vrijwilliger meespelen. Ze gaan veelal 3 keer per jaar op tournee. Ricciotti ziet livemuziek als een middel om mensen gelukkig te maken en nader tot elkaar te brengen. Uitgangspunt is ook, dat de concerten gratis te bezoeken zijn.

Optreden in Hertme

Afgelopen zaterdagavond was het echt een zomeravondsfeer in het openluchttheater, gemoedelijk en relaxed. Het weer was prima, het theater was redelijk gevuld en iedereen zat vanaf 19.30 uur in afwachting van het Ricciotti ensemble. Bijzonder was het dat er nog geen muziekinstrument of geluidsinstallatie te zien was op of voor het podium. De muzikanten kwamen om 19.45 uur per bus aan bij het theater en ze stonden, zoals gebruikelijk bij dit bijzondere ensemble, binnen circa 10 minuten gereed om te starten met het concert. Mooi om te zien hoe ze door elkaar renden met de koffers en muziekinstrumenten in de handen richting de plek om op te treden! Ze hebben hierin veel ervaring, omdat ze meerdere malen per dag, op diverse locaties, optreden. Afgelopen zaterdag hadden ze ook al twee keer opgetreden, zowel in Baarn als in Nijmegen. Het concert in Hertme was er zeker niet minder om, ze speelden zeer enthousiast en verrasten het publiek met hun experimentele muziek.

Het werd een zoektocht naar hoe toekomstige muziek zal gaan klinken. De Iraanse solist en componist Soheil Shayesteh speelde enkele, experimentele stukken op een bijzonder, traditioneel instrument, namelijk de kamancheh. Het ensemble betrok het publiek ook regelmatig tijdens het concert om ze mee te nemen in hun gezamenlijke zoektocht. Zelfs kwamen de muzikanten ook de tribunes op om dwars door het publiek te lopen en te spelen. Naast experimentele stukken muziek kwamen ook de composities van de vernieuwers van toen in de klassieke muziek naar voren net zoals vanuit de jazz- en popmuziek. De aanwezige bezoekers hebben genoten van de mooie en verrassende muziek van dit bijzondere Ricciotti ensemble en gingen zeer tevreden huiswaarts.

Meer informatie over het Ricciotti ensemble, kijk op: www.ricciotti.nl

 


Uw reactie