Algemeen

Agnes Borggreve uit Borne en Lucien Löwik uit Hengelo zijn Beste Buur 2020

Agnes Borggreve uit Borne ontvangt Beste Buur Bokaal
Agnes Borggreve uit Borne ontvangt Beste Buur Bokaal

BORNE/HENGELO – Op zaterdag 26 september, burendag, kregen Agnes Borggreve en Lucien Löwik de Beste Buur Bokaal uitgereikt door de wethouder van hun woonplaats. De afgelopen weken nomineerden inwoners van de gemeenten Borne en Hengelo een buur die voor hen bijzonder is. In een tijd waarin we geconfronteerd worden met het coronavirus merken we des te meer hoe belangrijk buren voor elkaar zijn. Er kwamen heel wat mooie burenverhalen binnen en de organisatie was onder de indruk van het noaberschap. De jury in Borne koos Agnes uit 16 inzendingen en de jury in Hengelo koos Lucien uit 18 inzendingen.

 

Agnes Borggreve werd geprezen om haar tomeloze inzet: “Agnes kent de buurt. Ze gaat langs bij de ouderen, gaat in gesprek met hangjongeren en helpt statushouders integreren. Daarnaast onderhoudt ze, samen met haar man, de vernieuwde binnentuin van hun wooncomplex.” In de middag werd de Bokaal in Hengelo uitgereikt aan Lucien Löwik. ”Lucien is een ongelooflijk sociale en innemende persoonlijkheid en hij doet veel vrijwilligerswerk. Bij Estinea aan het Bartelinkslaantje bijvoorbeeld, hier wonen jongeren met een beperking. Hij kookt samen met hen en neemt ze mee op uitjes. In coronatijd organiseerde hij een bingo en deed hij boodschappen voor hen allemaal. Met oud en nieuw bakt hij oliebollen voor de hele Paul Pellastraat en de vrij giften gaan naar een goed doel. Ook ondersteunt hij zijn buren van 90 en 95 jaar oud, hij heeft zelfs hun tuinen verbonden door een paadje zodat ze makkelijk bij elkaar kunnen komen.”

Vaak de ‘stille kracht’

Naast een bokaal kregen beide winnaars een bos bloemen en een dinercheque. Wethouder Bas van Wakeren verzorgde de uitreiking voor de gemeente Hengelo en wethouder Michel Kotteman deed dit voor de gemeente Borne. Ook voor alle aanwezige genomineerden waren er bloemen en ze kregen een lunch aangeboden; het zijn tenslotte allemaal fantastische buren. Vaak zijn ze een ‘stille kracht’ in een buurt; de buur die niet in het middelpunt staat en die waardering verdient voor zijn of haar inzet.

 

Twents Noaberschap

Maar liefst elf gemeenten doen mee met deze derde editie van Beste Buur Bokaal. Het is een initiatief van de lokale woningcorporaties, waaronder Welbions, huurdersorganisaties en gemeenten. De samenwerkende partijen zijn het erover eens dat een sociaal, veilig en actief leefklimaat van belang is om langer thuis te blijven wonen. Een prettig leefklimaat helpt tegen vereenzaming en draagt bij aan Twents noaberschap. Want samen willen we een bijdrage leveren om ontmoeting en verbinding tussen mensen in buurten te stimuleren.