Algemeen

Afrika Festival, dichter bij komt Afrika niet

Hertme | Het Afrika festival in Hertme trok dit weekend 8000 bezoekers, een bijna maximaal aantal. Het was echt net een stukje Afrika in het openluchttheater. Giraffen wandelden er rond, er waren vele marktkraampjes met Afrikaanse producten en warm eten uit allerlei Afrikaanse landen. Maar bovenal was het de muziek. Initiatiefnemer Rob Lokin had zijn vertrouwde stek, links op het podium weer ingenomen. “Het gaat fantastisch” zegt hij, “maar ik moet weer een aankondiging doen”. En dat deed hij, hij bedankte de 560 vrijwilligers die het festival mogelijk hebben gemaakt, iets wat het publiek met een luid applaus onderstreepte. “We kunnen dit festival uit de toegangskaarten betalen en daar zijn we trots op”, zo gaf Lokin aan.

 

In deze 31-ste editie is de grote groep vrijwilligers goed op elkaar ingespeeld. Toen het festival zaterdagmiddag begon hadden de bezoekers al voor de ingang aanwijzingen gekregen over het parkeren. En ook binnen in het openluchttheater liep alles op rolletjes. De optredens gingen van start met een vrouwengroep uit Marokko Asmâa Hamzoui & Bnat Timbouktou. Uit Mali traden hierna Harouna Samake op. Jammer was het dat het begon te regenen. Hierdoor gingen bezoekers schuilen onder de overkapping. Het gereduceerde entree tarief voor de avond bleek een succes. Er waren veel mensen die hiervan gebruik maakten. Ze zagenonder andere Fatoumata Diawara optreden, ze stond in 2010 ook al in Hertme, toen nog volstrekt onbekend. Nu bijna negen jaar later heeft zij vele optredens over de hele wereld verzorgd.

 

Happy birthday

Zondag was het perfect festival weer. Toen het trio Toko Telo uit Madagaskar begon te spelen, even na het middaguur, waren er al veel bezoekers aanwezig. Tijdemns het wisselen van het podium speelde de ‘Onanla Brass Band’, die over het hele terrein liepen. Zo kwamen ze ook langs de marktkraam van de in Rotterdam wonende Odile Halfman. Ze was zondag jarig en het orkest speelde Happy Birthday voor haar. Totaal verrast nam ze de aubade in ontvangst. De net 54- jarige was dol enthousiast” wat vind ik dit leuk, mooier kan mijn verjaardag niet worden, fantastisch”. Lucibela uit Kaapverdië trad inmiddels op en oogstte veel succes. Na een langdurige ‘we want more’ bracht ze nog een liedje. Lokin gaf ondertussen aan: ”we moeten door”. Zo ging het ook na het optreden van Gyedu-Blay uit Ghana. Met zijn rauwe afro-funk leek hij inderdaad veel op de James Brown van Ghana zoals hij ook wel genoemd wordt. The Garifuna Collective vertegenwoordigen het continent Afrika op grandioze wijze. Zij sloten uiteindelijk het festival af. WA