Afbeelding

Paasvuur Borne ontstoken door aanstekker Annemarie Evers Wilmink

Algemeen

BORNE - De folklore van het aansteken van het paasvuur is een eeuwenoude traditie in vooral het oosten van Nederland. De traditie is van voorchristelijke origine en komt mogelijk vanuit de Oudsaksische godsdienst en de Germaanse mythologie. Het paasvuur wordt in verband gebracht met de Germaanse godin van de Lente, Ostara. Bij deze eeuwenoude traditie was het gebruikelijk dat mensen door het vuur sprongen, er gedanst werd rond het vuur en er daarbij veel alcohol werd gedronken.

Toen het christendom haar intrede deed in Europa probeerde de kerkelijke leiders om zogenaamde heidense feesten in een Christelijk jasje te steken. Dit gebeurde naast de kerstboom ook met het paasvuur. Het vuur kreeg een nieuwe symboliek, namelijk van de overwinning op de dood door Christus. Het vuur symboliseert daarbij een nieuw begin en een nieuw leven. Op plekken in Duitsland wordt er boven het vuur een pop, die Judas moet voorstellen (degene die Jezus verried), verbrand. Ook is het gebruikelijk om heksen(poppen) te verbranden boven het vuur.

Het bekendste paasvuur is die van het dorp Espelo, waar elk jaar wordt geprobeerd om het hoogste paasvuur te maken. Maar ook Borne heeft een rijk paasvuur verleden en ook dit jaar waren er ruim 2000 mensen getuige van het prachtige paasvuur aan de Oonksweg te Borne.

Organisator van het paasvuur is al jaren de stichting Folkloregroep Borne, die al sinds de jaren 80 deze prachtige traditie in stand houdt. Een van de Bornse tradities is om het “Poasvuur” te laten “aanstekk’n” door iemand die veel heeft betekend voor de Bornse gemeenschap. 

Dit jaar was de aanstekker de Bornse Annemarie Evers Wilmink, die al vele jaren enthousiaste vrijwilliger is in Borne. Onder andere voor verschillende projecten in het Dijkhuis alsook als vrijwilliger bij het Hospice Borne. “Ik vond het aanstekk’n een erg bijzonder taak!” Vertelde Annemarie Evers naderhand aan de Week van Borne. “Toen ik vroeger met mijn kinderen naar het paasvuur ging was er nog geen optocht voorafgaand aan het paasvuur. Ik vond het vooral erg mooi en speciaal om samen met ruim 300 kinderen met een fakkel in een fakkeloptocht richting het paasvuur te lopen.”

Over het aanstekk’n zelf had Annemarie een mooie persoonlijke noot: “Ik ben gekozen als aanstekker van het paasvuur omdat ik veel vrijwilligerswerk heb gedaan. Hoe mooi zou het zijn dat ik naast het aanstekk’n van het paasvuur ook mensen aansteek en ze enthousiast maak om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Vrijwilligerswerk geeft een bijzondere vorm van beloning, want je kunt iets voor een ander betekenen.”

En zo werd om 20.30 uur het paasvuur ontstoken door Annemarie. Ruim duizend Bornenaren hadden zich rondom de houtstapel verzameld om getuige te zijn van het aanstekk’n. Toen de stapel eenmaal flink brandde barstte de hemel open en vielen vele regendruppels op de toeschouwers en het vuur neer. Dat mocht de pret gelukkig niet drukken, want de menigte kon zich kort daarna warmen en drogen rondom het vuur. Zo was het paasvuur 2024 ook weer een succesvol en prachtig samenzijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding