Afbeelding

Martin Velten stopt, na 10 jaar, als wethouder en gaat met pensioen

Algemeen

BORNE - Vorige week dinsdag was de laatste raadsvergadering waarin Martin Velten de rol van wethouder vervulde. Hij nam daar afscheid als wethouder van de gemeente Borne. Een periode van 10 jaar wethouderschap kwam zo ten einde. Een mooie gelegenheid om een interview te houden met de aftredende wethouder.

Ben je Bornenaar van geboorte?

“Nee, ik ben geboren in Hengelo. We waren een redelijk streng Christelijk gezin. Nederlands Hervormd. Ik heb mijn schooltijd in Hengelo doorgebracht. Lagere school en toen naar de Havo. Dat was toen nieuw. De Mammoetwet was net ingevoerd. HBS werd Havo. Na de Havo heb ik nog twee jaar HEAO gedaan, maar dat was niet zo’n succes. De stof was niet het probleem, maar de concentratie en de focus bleven een beetje achter. Met Borne hadden we trouwens niets in die tijd. Ja, we reden er doorheen op weg naar mijn Opa en Oma in Almelo, maar dat was dan ook alles.”

Wat ben je na de middelbare school gaan doen?

“Ik had dus geen werk en ben mij bij de sociale dienst gaan melden. Die hadden net een aantal mensen naar de belastingdienst gestuurd voor een baan. Ik kon daar ook wel heen. Ik ben toen gegaan maar verwachtte niet te worden aangenomen. Grote bakkebaarden, vetkuif en een bromnozem, die nemen ze vast niet aan. Maar uiteindelijk had ik dat toch mooi mis. Ik kon aan de slag bij de belastingdienst. Niet mijn droombaan, ik wilde liever bij de politie, maar ik droeg een bril en dat was toen een belemmering.
Bij de belastingdienst kwam ik op het ontvangkantoor. Daar werden alle betalingen geregistreerd. Vreselijk gezellige tijd gehad daar met veel leeftijdsgenoten. We hadden toen nog wel veel handwerk. Dat is nu wel anders. Na het ontvangkantoor ben ik bij de inspectie terecht gekomen en daarna bij de afdeling controle. Je kon bij de belastingdienst de nodige opleidingen volgen. Daar heb ik goed gebruik van gemaakt. Ik kreeg uitstel van de dienstplicht vanwege die opleidingen. Uiteindelijk opgeroepen en in 1978 mijn dienstplicht gaan vervullen. Ik kwam bij de militaire administratie en werd daarvoor opgeleid in Middelburg. Ik vond mijn diensttijd geweldig heb er veel geleerd.”

 Grote bakkebaarden, vetkuif en een bromnozem, die nemen ze vast niet aan.

Hoe ben je in Borne terecht gekomen?

“Ik werd in Almelo geplaatst bij de belastingdienst. Heb toen een cirkel getrokken rond Almelo met een, voor mij, acceptabele reisafstand. Zo kwam Borne in beeld. We zijn toen hier gaan wonen.

Je zegt we, wie bedoel je daar mee?

“Ik had een leuk meisje ontmoet en daar ben ik mee getrouwd. Ik was mij in paarden gaan interesseren. Dat was tijdens mij diensttijd, ik zat toen in Zuidlaren. In het plaatsje Annen was een manege en de eigenaar was bereid mij privélessen te geven als ik de stallen schoon ging maken. Dat heb ik toen gedaan. Na mijn diensttijd heb ik een eigen paard gekocht.
Bij Hollandse Signaal hadden ze toentertijd een vereniging die heette Ponystal Hengelo, die bestaat trouwens nog. Daar heb ik mijn vrouw ontmoet, ze reed daar paard. Later heb ik zelf een stal gehuurd aan de Breemarsweg. Dat was goedkoper dan stallen bij een manege. In 1981 zijn we getrouwd. Kregen 2 kinderen. Ondertussen ben ik ook opa van 2 kleinkinderen. Om het maar met een tegeltjeswijsheid te zeggen: ‘Als ik had geweten dat kleinkinderen zo leuk waren had ik die eerst genomen’”

Hoe ben je in de Bornse politiek terecht gekomen?

Dat is gegaan via de toenmalige raadslid en de latere wethouder Ter Keurs. Ik was door onze dominee benaderd of ik niet zitting wilde nemen in het plaatselijk kerkbestuur. Daar heb ik toen ja op gezegd. Ik werd uiteindelijk aangesteld als een van de kerkvoogden. Ter Keurs was toen ouderling. Hij vroeg mij of ik niet bij het CDA wilde komen. In 1996 ben ik toen in het bestuur van het CDA terechtgekomen. In 98 uiteindelijk in de raad. Politiek zat wel een beetje in mijn bloed. Mijn overgrootvader was de 1e wethouder uit Enter in Wierden en ook een neef van mij zat in de politiek. Ik hou van debatteren. In de raad kreeg ik de commissie financiën toegewezen. Dat leek ze wel passend gezien mijn werk bij de belastingdienst. Ik had toen al liever ruimtelijke ordening gekregen, maar dat kwam pas later. Binnen het CDA heb ik een prima opleiding gekregen tot politicus. Er was veel aandacht voor mediatraining en dat is mij later goed van pas gekomen. Na de verkiezingen in 2006 werd het CDA in de oppositie gedrukt. Daar kwam mijn liefde voor het debat goed van pas. In 2007 werd ik fractievoorzitter en lijsttrekker. Bij de verkiezingen van 2010 verloren we geen zetels en konden we weer meedoen met de coalitie.

Je bent uiteindelijk een eigen partij begonnen, Borne-nu. Hoe zit dat?

“Ik had na de verkiezingen van 2010 graag wethouder willen worden, maar het bestuur vond dat het tijd was voor een katholieke wethouder. De uiteindelijke wethouder was trouwens ook niet katholiek en is dat ook nooit geworden. Ik voelde mij gepasseerd en heb toen samen met Henk van den Berg een nieuwe partij opgericht. Belangrijk daarbij was voor ons dat het een lokale partij was met gemengd bloed, dus zowel links als rechts als gematigd. Op die manier konden we alle Bornenaren dienen. We hebben best wel felle discussies gehad, maar er kwam altijd een consensus uit. 4 jaar in de oppositie gezeten en toen, bij de verkiezingen in 2014 kwamen we met 3 zetels in de raad. Ik had toen niet meer de verwachting dat ik wethouder zou worden, maar uiteindelijk ben ik het toch geworden. In 2022 had ik het echt niet meer verwacht dat ik nog een keer wethouder zou worden, maar de onderhandelingen verliepen toch anders. De kranten hadden het over een coup. Maar samen met VVD en het CDA hebben we toen een minderheidscoalitie gevormd. Het was trouwens niet altijd even leuk om wethouder te zijn. Er zijn altijd mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen de wethouder en de mens Velten. Dat leidde nog wel eens tot vervelende opmerkingen en situaties tot zelfs bedreigingen aan toe. Neem nu de flexwoningen. Er zijn in Borne mensen die denken dat de wethouder ’s morgens op zijn fiets stapt en dan door Borne fietst om te kijken waar een paar flexwoningen kunnen komen. Zo gaat dat natuurlijk niet. De ambtenaren komen met voorstellen waar eventueel flexwoningen kunnen worden geplaatst. De wethouder stelt deze dan voor aan de raad. Zij nemen de uiteindelijke beslissing. Ik heb er trouwens nooit van wakker gelegen ”

Er zijn altijd mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen de wethouder en de mens Velten

In 2021 is je vrouw overleden, dat moet vreselijk zijn

“Dat mag je wel zeggen. Ze kreeg een hersenbloeding, het was verschrikkelijk. Je bent veertig jaar samen en dan is het zwaar om je partner te verliezen en het leven weer op te pakken.
We hadden in 2019 een camper gehuurd, ze was toen al ziek, waarmee we toen op vakantie zijn geweest. Dat beviel zo goed dat we er zelf een gekocht hebben. Daarmee zijn we in 2020 en 2021 nog op vakantie geweest. Maar in juli 2021 kreeg ze een zware bloeding en daaraan is ze overleden.”

Ondertussen is er een nieuwe liefde in je leven.

“Ja klopt, een beetje door toedoen van mijn dochter en haar dochter, vriendinnen van elkaar. Ik kwam Trudy voor het eerst tegen in Markelo. Mijn dochter had gevraagd of ik mee ging kijken naar een paard. De dochter van Trudy was er ook samen met haar moeder. Daarna zag ik haar weer tijdens de avondvierdaagse. Mijn dochter had gevraagd of ik met mijn kleindochter de vierdaagse wilde lopen, ik kon dan met Trudy samen lopen, want zij liep met haar kleindochter. De rest is geschiedenis”

Hoe ga je nu de vrijgekomen tijd invullen.

“Ik doe al wat vrijwilligerswerk. Ik blijf op de achtergrond Borne-Nu coachen en steunen en heb het op mij genomen om hun website te beheren. Uiteraard ben ik er ook om mijn opvolger, Arthur Lammers te ondersteunen. Daarnaast heb ik natuurlijk de camper en daar zullen we regelmatig gebruik van maken. Ik vind tuinieren leuk, dus daar zal ik ook de nodige tijd aan spenderen. En mijn motor natuurlijk. Die heb ik al uit het vet gehaald en heeft zijn beurten gehad. Zodra de zon en het weer het toelaten ga ik er met een vriend op uit. Ik ga mij zeker niet vervelen”

Tekst: Fred van de Pol.

Afbeelding