Afbeelding

Stemmen in Borne: Een kijkje in het hart van de verkiezingen

Algemeen

BORNE - Op 22 november 2023 vond ook in Borne de vervroegde Tweede Kamerverkiezing plaats. Ruim 16000 Bornenaren brachten die dag een stem uit in de maar liefst 15 stembureaus die Borne telde. Yvonne Lansink Rotgerink, voorzitter van het stembureau in het gemeentehuis, leidde een team van vier stembureau leden door deze cruciale dag in het democratische proces. “Om 7.00 uur hebben we het stembureau opgebouwd,” begint Yvonne. “Vanaf 7.30 uur waren we operationeel en begonnen de eerste mensen hun stem uit te brengen.”

Met vier personen continu bezig, werd elk aspect van het stemproces nauwlettend gecontroleerd. “Eén persoon controleert het identiteitsbewijs, de volgende de stempas en daarna worden de stembiljetten uitgegeven. Een ander coördineert en houdt het overzicht. We wisselen gedurende de dag af; alles is goed geregeld!” Het tellen van stemmen beloofde een lange avond te worden. “Dit jaar tellen we eerst de stemmen op de partijen, daarna op de personen. We blijven doorwerken tot alles geteld is.”

De dag verliep vlot, geholpen door het mooie weer en het einde van de marktdag. “Het loopt aardig door met het aantal stemmers. Om half 11 hadden we al 300 stemmers, we hopen er aan het einde van de dag ongeveer 1500 te hebben gehad.”

Yvonne prees de hoeveelheid stembureaus in Borne, Hertme en Zenderen. “Het is goed verdeeld over verschillende locaties, waardoor mensen slechts een korte afstand hoeven af te leggen om bij een stembureau te komen.”

Het belang van vrijwilligers voor dit proces was duidelijk. “We hebben precies genoeg mensen en vrijwilligers vandaag. Vanavond helpen Impajoco en het Borns Klein Koor met tellen. Hiervoor ontvangen zij van de gemeente een bijdrage voor hun vereniging.”

Yvonne benadrukte het belang van haar rol: “Ik vind het belangrijk om op deze manier een bijdrage te leveren aan de democratie. Dit is de vierde keer dat ik stembureaulid ben, maar omdat het deze keer om de Tweede Kamerverkiezingen gaat voelt dit een stuk belangrijker dan de vorige keren.”

Als afsluiting spoort Yvonne anderen aan om in de toekomst ook stembureaulid te worden. “Het is gezellig, je bent een hele dag druk bezig en je ondersteunt de democratie, het is erg nuttig en leuk werk!”

De grote winnaar van de verkiezingen in Borne was Pieter Omtzigt, van de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract. Hij kreeg maar liefst 5092 voorkeursstemmen in Borne. Omtzigt groeide op in Borne, ging naar het gymnasium op de Grundel en was directeur bij de Zwanenhof in Zenderen.

Afbeelding