Afbeelding

Vijf dagen bruisend Borne, dorp mag trots zijn op prachtige Melbuul’ndagen

Algemeen

BORNE - Vijf dagen bruisend Borne zitten er weer op. Het dorpsfeest, dat een lange geschiedenis kent, wist ook dit jaar weer veel mensen uit Borne naar het centrum te trekken. Het feest is meer dan alleen bier drinken in een tent, zoals het er op veel andere dorpsfeesten aan toe gaat. Met een ruim aanbod van allerlei activiteiten was er voor ieder weer wat wils.

Aardig bewust

Het startsein voor de Melbuul’ndagen werd woensdagavond gegeven in de kerk met een Oogstdankviering. Dominee Johan Meijer en pastoor Jurgen Jansen gingen voor in een dienst met het thema ‘Aardig Bewust’, en het koor Impajoko zorgde voor de muzikale omlijsting. Na de dienst kregen de bezoekers een mooie primeur. Ter ere van de Melbuul’ndagen brouwde de Bornse bierbrouwer Burgunder het biertje ‘Proogst’ dat na de kerkdienst door de aanwezigen als eerst geproefd mocht worden.

Loopfietsrace

Op donderdag vervolgden de Melbuul’ndagen zich met hapjes en een advocaatje met slagroom in het Dijkhuis, waar de ouderen van Borne tijdens de Bonte Middag getrakteerd werden op muziek uit de jaren 50 en 60, vertolkt door het muzikale duo Tiz’Nix. Het feest vervolgde zich rondom het Dorsetplein in het centrum van Borne. Voorafgaand aan de Ronde van Borne, een wielerwedstrijd van de Viro Criterium Cup mochten de kleinste Bornenaren laten zien wat ze waard zijn tijdens de Loopfietsrace en de Dikke Banden race. Daarna vond de finale van de Criterium Cup plaats. En terwijl de fietsen voorbij flitsten langs het Dorset plein, genoten andere dorpsgenoten van de eerste biertjes aan de bar en de Europese wedstrijd van FC Twente op groot scherm. In de rust werden de Melbuul’ndagen officieel geopend met het aanslaan van het vat met daarin het speciaal gebrouwde biertje Proogst. Voorzitter Patrick Mollink en prominente Bornenaar Hans Beld (die dit jaar 50 jaar(!) voor de gemeente Borne werkt) hadden de eer om met de grote hamer het vat aan te slaan, waarna het grote feestgedruis van de Melbuul’ndagen officieel kon beginnen.

Borne culinair

Op de vrijdag startte op het de parkeerplaats van de Albert Heijn de traditionele najaarskermis. De verjaardagsbox dacht ook aan de gezinnen die het financieel moeilijk hebben in Borne. Speciaal voor die kinderen werden er maar liefst 150 pakketjes met kermismuntjes uitgedeeld in Borne, zodat ook deze kinderen konden genieten van de kermis. Op de parkeerplaats voor het Kulturhus startte ondertussen Borne Culinair, een programma onderdeel wat de laatste jaren door steeds meer Bornenaren wordt bezocht. De Bornse restaurants lieten zien wat ze waard waren en presenteerden speciaal voor de gelegenheid tientallen kleine gerechten. Ondanks de regen wisten weer veel Bornenaren het culinaire feest te vinden. Op het Dorsetplein werd het feest voortgezet met een optreden van de coverband Fragment. Het Plein stond bommetjevol en na een heerlijke feestavond verlieten de laatsten het feest terrein rond 02.30 uur.

Sportieve dag

De zaterdag was een dag vol activiteiten. Een boekenmarkt, de traditionele braderie en straatentertainment zorgden voor een gevuld centrum van Borne waar ook de winkels geopend waren. Voor de kinderen was er een springkussen en een mega ballenbak waar gezocht kon worden naar de gouden bal. Een nieuw onderdeel van de Melbuul’ndagen was de muziekbingo, er werden verschillende prijzen gewonnen die door de Bornse ondernemers beschikbaar waren gesteld. De hoofdprijzen waren een jaar lang gratis pizza van Domino’s en een voucher voor Escaperoom Borne. De zaterdag werd vervolgd met de traditionele Run Bike Run, die weer veel toeschouwers langs het parcours wist te trekken. De winnaar bij de heren werd Daan de Groot, bij de vrouwen wist Aline Kootstra eerste te worden.

Regen zorgt voor harmonie

Op het speciaalbier en wijn plein konden de liefhebbers van wijn en bier helemaal los gaan. Bierbrouwers Burgunder, Bierbrouwerij Borne, Gallivant, Othmar, Texels Bierbrouwerij, Huttenkloas en Brouwhuus ‘t Zwarte Schoap lieten de vele aanwezigen proeven van hun biertjes. Ook aan de wijnliefhebbers werd gedacht, de Barrique zorgde voor een ruime keuze in wijnen en bij de foodtrucks kon een bodempje gelegd worden. De proeverij eindigde met een flinke regenbui die voor nog meer harmonie tussen de aanwezige Bornenaren zorgde. Onder de tenten van de brouwers stonden de vrolijke Bornenaren opeengepakt te schuilen voor de regen.

De avond was het toneel van coverband PPM die Borne trakteerde op de meest uiteenlopende liedjes. Het weer was goed en daarom stond het Dorsetplein afgeladen vol. De sfeer was goed en er waren geen noemenswaardige incidenten. Een goed voorbeeld van hoe het hoort te gaan op een dorpsfeest.

Weersinvloed

Op de afsluitende zondag probeerde het weer van invloed te zijn op de gemoedstoestand van de bezoekers van de Melbuul’ndagen. Desondanks werden de Braderie, een oldtimershow, het kids- en teen event en de kermis goed bezocht. Voor de Lidl was er tevens een heus Formule 1 plein geformeerd waar de liefhebbers van deze autosport live en op groot scherm konden kijken naar Max Verstappen. Het slotakkoord was voor Polka Powerband Wahnsinn die op het Dorsetplein zorgden dat de vijf bruisende Melbuul’ndagen feestelijk konden worden afgesloten.

Trots

Het was een prachtige editie van de Melbuul’ndagen waar Borne vreselijk trots op kan zijn. De manier waarop er in en door Borne wordt meegeleefd rondom dit evenement zorgt er eigenlijk elk jaar weer voor dat het een groot succes is. De tientallen vrijwilligers van de Melbuul’ndagen werden dan ook ruimschoots bedankt door feestgangers op de verschillende social media kanalen. Het feest staat en Borne kan nu al niet wachten op vijf dagen bruisend Borne in 2024.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding