de vijver in Erve Oosterveld ondergaat de komendemaanden een ingrijpende metamorphose.
de vijver in Erve Oosterveld ondergaat de komendemaanden een ingrijpende metamorphose.

Oosterveldvijver krijgt nieuw jasje

Algemeen

BORNE - Terwijl de winter donderdag nog stuiptrekkend door het land trok, waren omwonenden van de vijver in Erve Oosterveld getuige van de start van de reconstructie van dit centrale punt in hun woonwijk. Een bagger van de firma Gerwers – uitvoerder van de reconstructie – haalde een eerste hap slip van de bodem van de vijver en daar zullen er de komende weken nog veel van volgen.

door Peter van der Molen

Met de reconstructie van dit centrale deel in de wijk, wordt een al langer levende wens van zowel de gemeente als de omwonenden in vervulling gebracht. Beide partijen vonden zich snel toen bekend werd dat die behoefte bestond en de hele discussie kwam in een stroomversnelling, toen de gemeente de bewoners van het erve voorstelde om maar eens met een plan op de proppen te komen. ‘Dat was niet tegen dovemansoren gezegd’, legde Frans Bik een van die belanghebbenden tijdens de drukbezochte presentatie in de woonkeuken van een wijkbewoner uit. ‘Er werden snel zeven omwonenden gevonden die als werkgroep aan de slag ging en met een globaal plan kwam. ‘Maar de gemeente had natuurlijk ook wat inzichten en in goed overleg hebben wij dat in elkaar kunnen schuiven tot een plan waarin iedereen zich kan vinden’.

Op de bodem van de vijver is in de loop van de jaren een laag rottende vijverplanten ontstaan en er is sprake van een vorm van wildgroei onder de vijverplanten. Daar wordt een groot deel van verwijderd. Er wordt een vlonder aangelegd, enkele treurwilgen maken plaats voor andere bomen, langs een deel van de vijver komt een wandelpad en rond het geheel een groenstrook van laaggroeiers. De paddentrek wordt gegarandeerd en de toevoerroute van het water wordt verplaatst. Er komt een verbinding met de Azelosebeek. Ook het wegdekprofiel wordt aangepast.

Al met al moet de vijver en directe omgeving onderhoudsvriendelijke worden. Wethouder David Vermorken, die namens de gemeente de start van de werkzaamheden bijwoonde, loofde de samenwerking tussen de verschillende partijen, waarbij hij ook de hulp van de uiteindelijke uitvoerder prees. ‘Wij hebben hier geen jaren over hoeven te praten. Dat is wel eens anders. Dit project wordt gedragen en we kunnen nu aan de slag’. De bagger stond al opgesteld naast de treurwilg die stond te doen wat hij aan zijn naam verplicht was te doen. Even later werd een hap druipend slip op het talud uitgestort en was de eerste stap gezet in een klus die ongeveer vier maanden in beslag gaat nemen.