Vakantie in Borne: pak nu de kans op een mooie rondleiding door Oud Borne!
Vakantie in Borne: pak nu de kans op een mooie rondleiding door Oud Borne! deweekvanborne.nl

Vakantie in Borne: pak nu de kans op een mooie rondleiding door Oud Borne!

Algemeen

BORNE - In de vakantiemaand augustus kun je nog een mooie, algemene rondleiding krijgen door Oud Borne, zonder je vooraf aan te melden. Op woensdagmiddag en zondagmiddag staan ervaren gidsen klaar om je om 14.00 uur te ontvangen op het Dorsetplein. Daarna gaat de rondleiding van circa 1,5 km door Oud Borne beginnen. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur (alleen niet op 24 en 28 augustus in verband met de Melbuulndagen).

Tekst en foto’s door Hans Kamphuis

Beschermd dorpsgezicht Oud Borne

Borne heeft naast een levendige dorpskern met aantrekkelijke winkels en terrassen, ook een oud centrum. Dit Oud Borne heeft nog een aanwezige historische, stedenbouwkundige opzet en bevat zeer verschillende, mooie, monumentale panden met een rijke historie. Niet voor niets kreeg dit gebied Oud Borne, in 1991, het landelijk predicaat ‘Beschermd dorpsgezicht’. Vele Rijks- en gemeentelijke monumenten zoals de Oude Kerk, museum het Bussemakerhuis, de voormalige Synagoge, de Klopjeswoningen, de Meijershof en de Mariakapel maken dit gebied tot een bijzondere plek.

Gidsen Oud Borne

De Stichting Gidsen Oud Borne verzorgd al 30 jaar rondleidingen in Oud Borne. Doel is om belangstellenden op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van Borne. Er zijn momenteel circa 16 gidsen, vrijwilligers die enthousiast groepen rondleiden en veel laten zien. Maar ook zeker de bijzondere verhalen en de anekdotes vertellen over de historie van de panden en haar bewoners of organisaties in Oud Borne. Door het hele jaar heen kunnen verschillende soorten rondleidingen worden gegeven aan (kleine) groepen, bijvoorbeeld als invulling van een familie- of personeelsuitje of een dagje uit. Hierover kunnen afspraken worden gemaakt via de website of telefonisch, zie hiervoor de website van de stichting. De inkomsten uit de rondleidingen worden grotendeels beschikbaar gesteld aan culturele en maatschappelijke doelen in Oud Borne.

Rondleidingen in juli en augustus

Zoals reeds aangegeven in de koptekst worden speciaal in de zomerperiode, juli en augustus, algemene rondleidingen door Oud Borne georganiseerd, zonder een afspraak vooraf te maken. De kosten zijn maar 5 euro per persoon. Dit is inclusief een kop koffie of thee in het museum het Bussemakerhuis. Het is een mooie kans voor de bezoekers van Borne, maar zeker ook voor de inwoners van Borne, die meer willen zien van en horen over Oud Borne. Het is zeer de moeite waard!

Kijk voor meer informatie op de website van Gidsen Oud Borne : www.gidsenoudborne.nl