Afbeelding

Duizenden vrijwilligers actief in Borne!

Algemeen

BORNE – Bijna 1 op de 3 inwoners van de gemeente Borne doet vrijwilligerswerk. Er zijn 7770 geregistreerde vrijwilligers, maar het werkelijke aantal is nog veel groter. Binnen de vele sportvereniging die Borne heeft, zijn nog veel meer mensen actief die niet allemaal geregistreerd zijn. Zonder deze mensen zou geen enkele vereniging kunnen functioneren. De gemeente Borne probeert via Wijkracht een goed beeld te krijgen van het vrijwilligerswerk in Borne. Marloes Welberg is al enige tijd bezig om dit te inventariseren. Ze heeft een aantal beperkte uren, maar ze kon toch enige tijd vrijmaken voor dit interview. Dit samen met Martine Veldhof die vrijwilligers coördinator is van Trivium Meulenbelt Zorg (TMZ). Rondom het Dijkhuis zijn op dit moment 296 vrijwilligers actief. 

De gemeente Borne onderschrijft het belang van het vele vrijwilligers werk ook. In het verleden was Henriëtte van den Kieboom hierin actief, en veel mensen in Borne kennen haar daarvan. Een reden waarom de gemeente Borne 2 jaar geleden is begonnen met een pilot voor coördinator vrijwilligerswerk in Borne. Doordat Wijkracht het voorliggend werk doet, binnen het sociaal domein, is er een nieuwe coördinator voor vrijwilligerswerk voor de organisaties in Borne aan gesteld, en dat is Marloes Welberg. “Mijn voorgangster Rosanne heeft dit 1,5 jaar gedaan en ik heb het laatste half jaar van deze pilot gedaan. Vanaf nu is het geïntegreerd en staat Vrijwilligerswerk weer op de kaart. Binnen Wijkracht Borne werken we samen met 135 vrijwilligers, sociale werkers. Maar ook financiële hulpverlening, ouderen zorg, mantelzorg, maatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk, algemeen maatschappelijk werk, onafhankelijk en cliënten ondersteuning”. Verder geeft Marloes aan dat de buurtverenigingen niet weg te denken zijn, zoals De letterbak, Wensink Zuid, De Wanne. “Zij bieden hun eigen activiteiten aan en daar komen mensen uit de wijk op af. Of er is een specifiek iets, wat ze aan bieden. Hulp aan ouderen met dementie en hun naasten om samen te komen, bijvoorbeeld een fotoclub of schilderclub.”

300 vrijwilligers bij TMZ

Martine Veldhof coördineert het vrijwilligers werk rondom het Dijkhuis. “Wij hebben mensen die op de duo fietsen rijden, bij de Biljart helpen, spelletjes doen, muziek maken en helpen met koken. Ook het ontbijt wordt door hun verzorgd, de koffie en zingen. Bij de kapel helpen ook vrijwilligers. Ik zal heus wel een groepje vergeten, er gebeurt ontzettend veel en daar zijn we heel erg blij mee. Bewoners vinden het ontzettende fijn, als ze bijvoorbeeld een belastingformulier willen invullen, of iets anders met de computer niet goed werkt, dan is het fijn, als je daar mensen voor hebt die kunnen helpen”. Martine heeft wel een moeilijke tijd gehad na de Corona. Ervoor waren er ruim 300 vrijwilligers actief en dat liep snel terug in de corona tijd. Vele vrijwilligers zijn ook op leeftijd, zo vertelt zij, en die vonden het een goed moment om te stoppen. “Maar er hebben zich de laatste tijd weer veel mensen gemeld en we hebben alweer bijna 300 vrijwilligers, en daar zijn we heel blij mee. Omdat er met veel met kwetsbare mensen gewerkt wordt, vraagt TMZ wel een bewijs van goed gedrag aan, bij de gemeente Borne” zo verteld Martine.

“Jij bent 3 maanden weg met de camper, dan ben je er dus 9 maanden wel”

Vrienden van het Dijkhuis

Ook is Martine blij met de “Vrienden van het Dijkhuis”. Zij ondersteunen activiteiten financieel. Zo konden daardoor de duo fietsen aangekocht worden voor de fietsmaatjes. Onlangs werd een derde duo fiets in gebruik genomen, een activiteit waarvoor veel belangstelling is. Maar ook huifkartochten voor de bewoners worden daarvan betaald.

Noaberplicht

Beide dames geven aan dat het vrijwilligerswerk in Borne erg leeft. Zij noemen daarbij de noaberplicht die toch nog diepgeworteld zit bij de inwoners van Borne. “Zij zorgen ervoor dat het heel fijn is om hier te wonen en te leven, ook als je niet meer in staat bent, dit zelf te kunnen doen. Wij kregen wat signalen dat de Wereldwinkel met een vrijwilligers probleem zat, in het bestuur. De winkel dreigde zelfs te moeten sluiten. Maar dat is opgelost, en zo zie je maar weer, dat de gemeenschap dat toch weer oplost en gelukkig kunnen ze de winkel gewoon openhouden” aldus Marloes. De coördinatoren hebben wel gemerkt dat je met de tijd mee moet gaan. Er bieden zich wel vrijwilligers aan, maar die geven dan aan dat ze 3 maanden met de camper op pad zijn. “Dan zeg ik ook direct, dat is heel mooi, want dan ben je er 9 maanden wel, en dan kan je een heleboel doen” vertelt Martine.

Dementie

Ook constateren de coördinatoren dat er steeds meer vraag is om ondersteuning. “Veel jongeren, waarvan hun ouders in het Dijkhuis of op zichzelf wonen, hebben het druk, en hebben steeds minder tijd. De tuin onderhouden is soms moeilijk, en wij hebben niet voor alles een oplossing, maar als wij kunnen helpen doen wij dat. Wij hebben ook aansluiting bij de huisartsen, want daar komen ook signalen vandaan. Wij zijn ook een voorstander van een Odensehuis. Dit is een landelijke stichting die informatie en advies geeft over beginnende dementie. Ook biedt het een ontmoetingsplek voor deze mensen en tevens voor mantelzorgers, hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies.”

Vrijwilligersbeurs komt terug dit najaar

Hangplek jongeren

Een ander groot probleem ervaren deze coördinatoren bij de jeugd. “In het verleden had je het Grutje waar jongeren elkaar konden ontmoeten, maar dat is er niet meer. We zien dat zij zich nu soms verzamelen bij de skatebaan en in de kelder van het Kulturhuus. Maar daar is geen wifi. Het mooiste zou zijn als we daar een oplossing voor zouden kunnen vinden” aldus Marloes.

Vrijwilligersbeurs

Jaren geleden, voor de Corona tijd, was er een vrijwilligersbeurs. Hier konden de verschillende vrijwilligersorganisaties zich presenteren en vrijwilligers werven. Ook waren er mensen uit het bedrijfsleven die sommige partij steunden. Marloes is voornemens dit weer op te gaan zetten. “Ik heb gehoord dat dit een groot succes was en dit bindt de verschillende groepen ook aan elkaar. Het zal best veel werk zijn, maar ik probeer dit wel weer van de grond te krijgen.”

Conferenties

Om de contacten met de vele vrijwilligersorganisaties te verbeteren werd er dit voorjaar een conferentie in de Zwanenhof gehouden. Ruim 30 aanwezigen werden hier op een leuke speelse manier met elkaar in contact gebracht. “Het was de tweede keer dat we dit hadden opgezet en we begonnen met een paar mensen, en nu al met zoveel. We waren blij verrast en je zag over en weer dat er onderlinge kleine samenwerkingen tot stand kwamen. Het is een prachtig platform om van elkaar dingen op te steken en dat in je eigen organisatie toe te passen.” Zo werden tips uitgewisseld op het gebied van communicatie, het belang van een goede website en vooral haal de taalfouten eruit”Marloes is dan ook zeker van plan dit initiatief voort te zetten.

Mond-tot-mondreclame

Beide dames geven aan dat de mond tot mondreclame heel belangrijk is. “Natuurlijk is vrijwilligerswerk niet vrijblijvend. Als je iemand bezoekt of met hem gaat fietsen, dan rekent die persoon er wel een beetje op. Als er dan maar een vervanger is dan is dat heel fijn. Je ziet ook bij mensen die zich aanmelden. Zij zorgen dan heel vaak zelf voor vervanging als ze er niet zijn. Het mooiste is als de vrijwilligers zich eigenaar gaat voelen van hetgeen ze doen. Dat versterkt de binding tussen mensen en ze komen dan zelf weer op andere ideeën”, aldus Martine. Beiden geven aan dat ze het leukste werk hebben en gaan er heel graag mee verder. Het enthousiasme straalt eraf en vinden het werk wat ze doen fantastisch. De stelling “dit is het leukste werk wat er is” onderschrijven zij beiden met een grote glimlach.

Tekst Wim Arns

Foto: Martine Veldhof
Foto: Marloes Welberg
Afbeelding
Afbeelding