Luchtfoto van het gebied van Zenderen Vooruit.
Luchtfoto van het gebied van Zenderen Vooruit.

College wil woningkern Zenderen uitbreiden

Algemeen

ZENDEREN - Het college van B&W staat positief tegenover het vergroten van de kern met het bouwen van 75 tot 125 woningen in Zenderen. Daarmee nemen zij het dorpsambitieplan van Zenderen over. Daarin worden drie voorstellen gedaan, een op de Lidwinaweg, de Zeilkerweg en een op het terrein van Zenderen vooruit. Die laatste variant heeft de voorkeur van het college.

De dorpsraad van Zenderen heeft in maart 2023 de Dorpsambitie Zenderen aangeboden aan het college en de gemeenteraad van Borne. Uit de dorpsambitie blijkt dat de reden voor het opstellen van de ambitie de wens is om de aantrekkingskracht, de identiteit en de toekomstbestendigheid van het dorpscentrum van Zenderen te versterken. Het doel van de dorpsambitie is om het dorp in beweging te krijgen op verschillende thema’s, opgaven en kansen. In die Dorpsambitie staat, “In verband met de omschreven wens om de aantrekkingskracht, de identiteit en de toekomstbestendigheid van vooral het dorpscentrum te versterken biedt het Zenderen Vooruit (ZV) terrein een ogenschijnlijk goede mogelijkheid om hier invulling aan te geven. Tevens biedt dit terrein en zijn omgeving, niet alleen goede mogelijkheden om invulling te geven aan de woonbehoefte, maar tevens een mogelijkheid om ZV te herpositioneren. Dit laatste heeft als voordeel dat er bij ZV op relatief korte termijn groot onderhoud van de sportvelden noodzakelijk is. Herpositionering van de sportvelden biedt tevens kansen voor wonen aan het beekdal van de Azelerbeek, waarin ruimte is voor water en klimaat robuust en bewust wonen. Een eventuele verdere uitbreiding – zo gewenst – verder in de Elhorsterhoek, ligt dan voor de hand”. 

Ik prijs de gemeenschap Zenderen”

Burgemeester Jan Pierik over dit voorstel. “De gemeenschap Zenderen is te prijzen dat ze met een dergelijk voorstel komen. Wij onderschrijven dan ook de behoeftes die in het dorp leven. Onze voorkeur als college, gaat uit naar het Zenderen vooruit terrein. Die sportvereniging kan dan wat opschuiven naar landbouwgrond”. Verantwoordelijk wethouder Arthur Lammers ziet ook de andere voorstellen wel zitten. “Daarbij zou de 60-jarige school verplaatst moeten worden, dit in combinatie met de sport en Sindron. Met de St. Stephanusschool zullen we toch een keer wat moeten, dus als dat in het plan past, is dat prima. We gaan als gemeente niets zelf ontwikkelen, maar wij willen wel kaders stellen”. Op de vraag of daar ook tijdelijke woningen geplaatst zouden kunnen worden, is de nieuwe wethouder duidelijk. “Ook dat gaan we meenemen, als er mogelijkheden zijn voor met name jongeren en ouderen, laten we die mogelijkheid niet onbenut”.

Nog uitgebreid onderzoek nodig

De voorkeur van het college van B&W is tot stand gekomen na een uitgebreide studie. Hierbij werden ook externe partijen betrokken, waaronder de provincie, het Oversticht, de Omgevingsdienst Twente, de veiligheidsregio, het waterschap en de GGD. Uit de analyse volgt dat deze locatie stedenbouwkundig het beste aan te hechten is aan de kern Zenderen en kansen biedt ten aanzien van ‘groen, natuur en water’. Daarnaast blijkt dat hier een grote kans ligt voor de leefbaarheid en vitaliteit van de kern en de verschillende functies aldaar. Wel worden er bij het principebesluit de nodige vraagtekens gezet. Zo staat in het raadsmemo dat in de vervolgfase, er verdere uitwerking, er vanzelfsprekend ook worden voldaan moet worden aan alle (overige) relevante ruimtelijke eisen, zoals stedenbouwkundige en landschappelijke eisen, milieueisen, eisen ten aanzien van het aspect water, de parkeernormen, de woonbehoefte et cetera. 

Andere opties blijven ook mogelijk

Wel wordt de deur opengehouden voor de twee andere locaties. Mocht het terrein van Zenderen Vooruit niet mogelijk zijn dan komen deze twee varianten in beeld. Deze zijn betrekkelijk eenvoudig te realiseren. Het project Lidwinaweg zou kunnen voorzien in 27 woningen. Aan de Zeilkerweg zouden 59 woningen gerealiseerd kunnen worden.

Tekst Wim Arns